Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača za nabavku pružanja usliga tehničkog pregleda i registracije vozila za potrebe Federalne uprave policije

Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača za nabavku pružanja usliga tehničkog pregleda i registracije vozila za potrebe Federalne uprave policije, na osnovu člana 43. i člana 45. Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH (“Službene novine F BiH” broj: 81/14), i člana 70. Zakona o javnim nabavkama BiH (“Službeni glasnik BiH” broj: 39/14) i preporuke Komisije za provođenje konkurentskih i pregovaračkih postupaka nabavki za 2020. godinu

22.03.2020. – Lišen slobode sanitarni inspektor Federalne uprave za inspekcijske poslove zbog KD „Primanje dara i drugih oblika koristi“

Dana 21.03.2020. godine policijski službenici Federalne uprave policije su  poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti na graničnom prijelazu Orašje, lišili slobode sanitarnog inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove, inicijala M.R. (1962.) koje se sumnjiči za krivično djelo „Primanje dara i drugih oblika koristi“ iz člana 380. st. 1. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Lice lišeno slobode se sumnjiči da je u svojstvu sanitarnog inspektora na gore navedenom graničnom prijelazu, dana 17.03.2020. godine, za manju novčanu dobit  propustio da izvrši sanitarnu kontrolu i naloži upravne mjere izolacije dvojici građana koji su se vraćali iz zemlje koja je zahvaćena pandemiom COVID 19, te istima omogućio ulazak u Bosnu I Hercegovinu.

U sklopu navedenih aktivnosti a na osnovu naredbe nadležnog Suda izvršen je pretres službenih prostorija Sanitarne inspekcije koje je koristio osumnjičeni.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

Bilten dnevnih događaja za dan 17/18.03.2020. godine

Na osnovu izvještaja operativnih centara kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova i Federalne uprave policije, tokom navedenog perioda na području Federacije BiH registrovano je:

 • 22 krivična djela i to:

–    dva razbojništva;

–    jedno nasilje u porodici;

–    jedno oštećenje tuđe stvari;

–    jedna teška krađa motornih vozila;

–    osam teških krađa;

–    jedna krađa;

–    osam ostalih krivičnih djela;

 • 19 narušavanja javnog reda i mira.
 • 46 saobraćajnih nezgoda, u kojima su dva lica smrtno stradala, dva lica zadobila teške, a 13 lica lakše tjelesne povrede, dok za šest lica nije utvrđen stepen povreda.
 • 16 lica je lišeno slobode, a 13 lica je zadržano.

Bilten dnevnih događaja za dan 16/17.03.2020. godine

Na osnovu izvještaja operativnih centara kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova i Federalne uprave policije, tokom navedenog perioda na području Federacije BiH registrovano je:

 • 37 krivičnih djela i to:

–      šest teških krađa;

–      pet krađa;

–      tri nasilja u porodici;

–      dva posjedovanja i omogučavanja uživanja opojnih droga;

–     21 ostalih krivičnih djela;

 •  25 narušavanja  javnog reda i mira.
 •  58 saobraćajnih nezgoda, u kojima je jedno lice smrtno stradalo, četiri lica zadobila teže  tjelesne povrede, a 11 lica lakše tjelesne povrede.
 • 21 lice  je lišeno slobode, a  20 lica je zadržano.

16.3.3020. – Obilježena godišnjica atentata na zamjenika ministra FMUP-a, Joze Leutara

Povodom obilježavanja 21. godišnjice atentata na zamjenika ministra Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Joze Leutara, delegacija Federalne uprave policije je dana 16.03.2020. godine, položila vijence na spomen-obilježje u Alipašinoj ulici u sarajevskom naselju Ciglane.

DSC_0001DSC_0002

DSC_003DSC_04

DSC_005DSC_06

DSC_07DSC_08Delegacija Federalne uprave policije će dana 28.03.2020. godine položiti vjenac u zgradi Federalne uprave policije i u Mostaru na mjestu ukopa pok. zamjenika ministra Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, Joze Leutara.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

Bilten dnevnih događaja za dan 15/16.03.2020. godine

Na osnovu izvještaja operativnih centara kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova i Federalne uprave policije, tokom navedenog perioda na području Federacije BiH registrovano je:

 • 26 krivična djela i to:

–      dva razbojništva;

–     13 teških krađa (2 motorna vozila);

–      jedno oštećenje tuđe stvari;

–     10 ostalih krivičnih djela;

 •  21 narušavanje javnog reda i mira.
 •  31 saobraćajna nezgoda, u kojima je jedno lice zadobila teže tjelesne povrede, a šest lica lakše tjelesne povrede.
 • 18 lica je lišeno slobode, a 15 lica je zadržano.

 

13.2.2020. – Lišena slobode dva lica zbog KD „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“

Policijski službenici Federalne uprave policije su dana 12.3.2020. godine poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, na području naselja Dobrinja, Općina Novi Grad, Sarajevo, identifikovali i locirali lice inicijala M.M. (1987.) iz Sarajeva, zbog  krivičnog djela „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine, a za kojim je već bila na snazi centralna potjernica  raspisana na osnovu izvršne presude Općinskog suda u Sarajevu zbog istog krivičnog djela.

Postupajući po Naredbi Općinskog suda u Sarajevu, izvršen je pretres stana koji koristi osumnjičeni, kojom prilikom je pronađena i oduzeta određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojne droge amfetamin, extazi, kanabis, te digitalna vaga za precizno vaganje, kao i drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelom.

U sklopu navedenih aktivnosti, a prilikom pretresa stana lišena je slobode i ženska osoba inicijala  Dž.M. (1988.) iz Sarajeva koja se takođe sumnjiči za počinjenje istog krivičnog djela.

Lica lišena slobode su kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će biti u zakonskom roku predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

Bilten dnevnih događaja za dan 11/12.03.2020. godine

Na osnovu izvještaja operativnih centara kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova i Federalne uprave policije, tokom navedenog perioda na području Federacije BiH registrovano je:

 • 41 krivično djelo i to:

–      jedno razbojništvo;

–      osam teških krađa;

–      pet krađa;

–      tri nasilja u porodici;

–      tri posjedovanja i omogućivanja uživanja opojnih droga;

–     21 ostalo krivično djelo;

 • 36 narušavanja javnog reda i mira, tri  lica zadobilo lakše tjelesne povrede.
 • 41 saobraćajna nezgoda, u kojima je jedno lice smrtno stradalo,dva  lica zadobilo teže, dva lica lakše tjelesne povrede.
 • 23 lica je lišeno slobode, a 20 lica je zadržano.

12.3.2020. – U realizaciji OTA “AUNT” lišena slobode još dva lica zbog KD “Nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“

Dana 12.03.2020. godine policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog Kantona, realizovali operativno taktičku akciju kodnog naziva „AUNT“ vezano za dokumentovanje lica koja se dovode u vezu sa krivičnim djelom „Nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Provodeći navedene mjere i radnje, u ranim jutarnjim satima lišena su slobode dva lica inicijala A.H. (1973.) i S.P. (1968.), dok je lice inicijala A.Dž. (1981.) koje je bilo predmet istrage, dana 11.03.2020. godine lišen slobode od strane pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zbog krivičnog djela „Razbojništvo“.

Na osnovu Naredbi Općinskog suda u Mostaru, pripadnici Federalne uprvave policije izvršili su pretrese na dvije lokacije na području Mostara i na jednoj lokaciji na području Konjica, kojom prilikom je pronađeno i oduzeta određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu “Amfetamin”, određena količina zeljste materije koja asocira na opojnu drogu „Cannabis Sativa L“, oružje, municija, mobilni telefonski aparati i SIM kartice, te drugi predmeti traženi Naredbom Suda, a koji potiču ili se dovode u vezu sa gore navedenim krivičnim djelom.

Lica lišena slobode će biti kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predata uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, na dalju Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Podsjećamo da su u sklopu ove operativne akcije, dana 01.03.2020. godine lišene slobode tri lica inicijala V.P. (1964.), D.S. (1986.) iz Mostara i Z.K. (1975.) iz Stoca, vezano za krivično djelo „Nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Navedenim licima je određen jednomjesečni pritvor.

Značajnu podršku u provođenju ovih aktivnosti pružila je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, dok su asistenciju pružali su policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ovih aktivnosti.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE