16.03.2018.- Obilježena godišnjica atentata na zamjenika ministra FMUP-a, Joze Leutara

Povodom obilježavanja godišnjice atentata na zamjenika ministra Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Joze Leutara, delegacija Federalne uprave policije je dana 16.03.2018. godine, položila vijence na spomen-obilježje u Alipašinoj ulici u sarajevskom naselju Ciglane.

20180316_074400  20180316_074415

20180316_074433   20180316_074438

20180316_074459     20180316_074726

Delegacija Federalne uprave policije će dana 28.03.2018. godine položiti vjenac u zgradi Federalne uprave policije i u Mostaru na mjestu ukopa pok. zamjenika ministra Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, Joze Leutara.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

03.03.2018.- Izvršena deblokada raskrsnice Šićki brod kod Tuzle

Obavještavamo vas da je postupajući po zahtjevu Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Federalna uprava policije – Specijalna policijska jedinica, a shodno naredbi direktora Federalne uprave policije, pružila asistenciju navedenom Ministarstvu u deblokadi raskrsnice Šički brod u Tuzli.

U koordinisanim aktivnostima sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Tuzlanskog Kantona navedena raskrsnica je deblokirana, te je omogućeno nesmetano odvijanje saobraćaja na navedenom lokalitetu, odnosno na magistralnom putu Orašje-Tuzla-Sarajevo.

Prilikom provođenja navedenih aktivnosti upotrebljen je minimum sile i to samo prema licima koja su bila u vidno alkoholisanom stanju i koja su pružala  otpor prema policijskim službenicima, s tim da nije bilo povrijeđenih lica.

Jedan broj lica priveden je u Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog Kantona radi kriminalističke obrade i protiv istih će biti poduzete zakonom propisane mjere.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

23.02.2018. – U nastavku operativne akcije „Balkan“ lišene slobode tri osobe zbog KD „Pomoć učinitelju poslije učinjena krivičnog djela“

U nastavku operativne akcije „Balkan“, policijski službenici Federalne uprave policije su dana 23.02.2018. godine, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, lišili slobode još tri osobe iz Sarajeva incijala A.B. (1972.god.), R.LJ. (1969.god.) i E.O. (1967.god.) koji se sumnjiče za krivično djelo „Pomoć učinitelju poslije učinjena krivičnog djela“ iz člana 346., a  vezi sa krivičnim djelima „Primanje dara i drugih oblika koristi“ iz člana 380. i „Zloupotreba položaja i ovlaštenja“ iz člana 382. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Vezano za navedene aktivnosti, a po naredbama Općinskog suda u Sarajevu, izvršeni su pretresi dva objekata na području općine Ilidža, Sarajevo kojom prilikom je pronađen i privremeno oduzeto novčani iznos cca. 110.000,00 u različitim apoenima i valutama (konvertibilne marke i euro), oružje, municija i drugi predmeti koji potiču iz predmetnih krivičnih djela.

Po okončanju pretresa izvršit će se kriminalistička obrada nad osobama lišenim slobode nakon čega će se Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo dostaviti Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu protiv istih.

Podsjećamo, dana 19.02.2018. godine lišene su slobode odgovorne osobe Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, incijala N.D. (1966.god.) i H.D. (1966.god.) koja se sumnjiče da  su u svojstvu odgovornih osoba Direkcije, tokom 2017. i 2018. godine s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi zahtijevali i primali novac i darove od vlasnika i odgovornih osoba više privednih subjekata iz BiH, čija djelatnost ima veze sa izgradnjom i rekonstrukcijm puteva, a kako bi istim obezbjedili poslove kroz namještanje tendera javnih nabavki koje je provodila Direkcija, kao i druge nezakonite radnje.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

19.02.2018. – U operativnoj akciji “Balkan” lišena slobode dva odgovorna lica Direkcije za puteve Kantona Sarajevo

Policijski službenici Federalne uprave policije su nakon višemjesečne istrage, dana 19.02.2018. godine, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, započeli sa realizacijom operativne akcije „BALKAN“ na području navedenog Kantona, a vezano za krivična djela „Primanje dara i drugih oblika koristi“ iz člana 380., „Davanje dara i drugih oblika koristi“ iz člana 381., „Zloupotreba položaja i ovlaštenja“ iz člana 382. st. 1. i 2., te „Krivotvorenje isprave“ iz člana 373. st. 2. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedene akcije, a po naredbama Općinskog suda u Sarajevu, vrše se pretresi na šest lokacija na području Kantona Sarajeva, i to dva stambena objekta i četiri službene prostorije, kao i privatni sefovi u banci, te su lišena slobode dva odgovorna lica Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, incijala N.D. (1966.god.) i H.D. (1966.god.) koja se dovode u vezu sa naprijed navedenim krivičnim djelima.

Radi se o licima koji su u svojstvu odgovornih lica Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, tokom 2017. i 2018. godine s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi zahtijevali i primali novac i darove od vlasnika i odgovornih lica više privednih subjekata iz BiH, čija djelatnost ima veze sa izgradnjom i rekonstrukcijm puteva, a kako bi istim obezbjedili poslove kroz namještanje tendera javnih nabavki koje je provodila Direkcija.

Prilikom pretresa, do sada su privremeno oduzeti računari, laptopi, mobilni telefoni i SIM kartice, novac, dokumentacija i drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima.

Po okončanju pretresa izvršit će se kriminalistička obrada nad licima lišenim slobode nakon čega će ista biti u zakonskom roku predata Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu.

Značajnu ulogu u realizaciji ove operativne akcije pružala je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

10.02.2018. – Realizovana operativna akcija “Tranzit”, lišene slobode četiri lica zbog nedozvoljene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga

Policijski službenici Federalne uprave policije su nakon višemjesečne istrage, dana 09.02.2018. godine pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, započeli sa realizacijom operativne akcije kodnog naziva „Tranzit“, a vezano za krivično djelo „Nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Ova operativna akcija realizovana je uz značajnu podršku Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine.

Vezano za navedene aktivnosti na području Unsko-sanskog kantona lišena su slobode četiri lica i to dva lica iz Sarajeva incijala T.M. (1966. god.), H.J.(1988 .god.) koja su vršila transport opojne droge i dva lica iz Bosanske Krupe incijala A.M. (1982 .god.) i A.K. (1982 .god.) koja su vršila kupovinu opojne droge. Prilikom pretresa vozila koja su koristili osumnjičeni, pronađeno je i oduzeto, cca. 4 kg opojne droge „Cannabis Sativa L“.

U skopu navedenih aktivnosti, a po Naredbi Općinskog suda u Sarajevu dana 09.02.2018. godine izvršeni su također i pretresi na dvije lokacije na području opićine Novo Sarajevo – Sarajevo, kojom prilikom je u kući koju koristi osumnjičeni H.J., pronađeno i oduzeto cca. 3 kg opojne droge „Cannabis Sativa L“. Pored opojne droge prilikom pretresa pronađeno je vatreno oružje i municija.

Lica lišena slobode će nakon kriminalističke obrade u Federalnoj upravi policije uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, u zakonskom roku biti predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Asistenciju u ovim aktivnostima je pružalo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

08.02.2018. – U nastavku opertivne akcije “Neon” lišena slobode još dva lica

U nastavku operativne akcije „Neon“ a vezano za krivična djela „Navođenje na prostituciju“ iz člana 210. i „Pranje novca“ iz člana 272. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine, policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, lišili slobode još dva lica iz Sarajeva incijala O.A. (1995. god.) i Č.E. (1975. god.).

Lica lišena slobode su kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te su uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, predata u zakonskom roku Kantonalnom tužilaštvu kantona Sarajevo.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

 

07.02.2018. – Realizacija operativne akcije “Neon” u toku, lišena slobode dva lica

Policijski službenici Federalne uprave policije su nakon višemjesečne istrage, dana 06.02.2018. godine, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, započeli sa realizacijom operativne akcije „Neon“ na području Kantona Sarajevo, a vezano za krivična djela „Navođenje na prostituciju“ i „Pranje novca“.

U sklopu navedene akcije, a na osnovu Naredbe Kantonalnog Suda u Sarajevu, izvršeni su pretresi na tri lokacije na području navedenog Kantona i to dva stana i jedan ugostiteljski objekat, te su lišena slobode dva lica iz Sarajeva incijala S.B. (1974.god.) i S.D. (1986. god) koja se dovode u vezu sa  gore spemenutim krivičnim djelima.

Radi se o licima koja su u ranijem periodu i tokom 2017. godine, radi sticanja protupravne imovinske koristi kontinuirano, omogućavali i organizovali pružanje seksualnih usluga većem broju NN osoba u noćnom klubu koji je pretrešen u ovoj akciji, na način da su u ličnim kontaktima ili posredstvom drugih osoba pronalazili djevojke za pružanje seksualnih usluga i privlačenje klijenata.

Prilikom izvršenih pretresa pronađeno je i oduzeto oružje, municija, sef sa većom količinom novca, medikamenti, mobilni aparati i SIM kartice, notesi i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa predmetnim krivičnim djelima.

Lica lišena slobode će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Federalne uprave policije, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, biti predata u zakonskom roku Kantonalnom tužilaštvu kantona Sarajevo.

Asistenciju prilikom realizacije ove operativne akcije je pored Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, pružala Poreska uprava Federacije Bosne i Hercegovine koja je na osnovu Naredbe Kantonalnog Suda u Sarajevu poduzimala aktivnosti iz svoje nadležnosti.

Nastavak aktivnosti u toku.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

Održan redovni sastanak koordinacije direktora FUP-a i policijskih komesara u KMUP-ovima

19.01.2018.godine

Dana 18. i 19. januara 2018. godine u Orašju je održan redovni sastanak koordinacije direktora Federalne uprave policije i policijskih komesara kantonalnih ministarstva unutrašnjih poslova u Federaciji BiH. Predmetnom sastanku prisustvovali su svi policijski komesari, kao i predstavnici međunarodnih organizacija (OHR, Evropska komisija..).

Između ostalog, na dnevnom redu bila je Informacija o stanju sigurnosti na području Federacije BiH za 2017. godinu, a koja je sačinjena na osnovu rezultata rada kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova i Federalne uprave policije.

Nakon razmatranja Informacije stanje sigurnosti na području Federacije BiH ocijenjeno je kao zadovoljavajuće u svim segmentima (Kriminalitet, saobraćaj, javni red i mir…).

Prisutni na sastanku su izrazili zadovoljstvo pozitivnim trendovima u svim oblastima policijskog rada te je isti ocijenjen kao izuzetno uspješan.

Također, razmatrana su i pitanja  iz domena policijskog djelovanja, a koja će biti aktuelna i provođena tokom tekuće 2018. godine.

FEDERALNA UPRAVA PIOLICIJE

Na području Srednjobosanskog kantona jedna osoba lišena slobode

18.01.2018. godine

Policijski službenici Federalne uprave policije su dana 16.01.2018. godine pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona izvršili pretresne radnje na području općine Jajce u cilju rasvjetljavanja i dokumentovanja krivičnog djela „Iskorištavanje djeteta ili maloljetnika radi pornografije“ iz člana 211. KZ FBiH i „Ucjena“ iz člana 296. KZ FBiH.

Prilikom pretresa identifikovana je osoba S.H. iz Jajca, koja je u potpunosti priznala izvršenje navedenih krivičnih djela, te je tom prilikom izjavila da je u protekle tri i po godine preko društvene mreže Facebook, kreirajući  lažne korisničke profile stupala u kontakt sa djevojčicama starosne dobi od oko 10 godina, te ih obmanjivala i zahtijevala od istih da sačine seksualno eksplicitne fotografije, nakon čega bi ih ucjenjivao da će iste javno objaviti ukoliko ne nastave sa daljim sačinjavanjem navedenih fotografija.

Osoba inicijala S.H. je od strane policijskih službenika FUP-a lišena slobode i ista će u zakonskom roku uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu biti predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Srednjobosanskog kantona.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

Saopštenje za javnost

Sarajevo, 16.01.2018. godine

Obavještavamo vas da je u nastavku operativne akcije Federalne uprave policije i Tužilaštva BiH, vezano za krivična djela „Organizovani kriminal“ iz člana 250., a u vezi sa krivičnim djelom „Neovlašten promet oružja i vojne opreme, te proizvodima dvojne namjene“ iz člana 193. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, dana 15.01.2018. godine u prisustvu advokata, u službene prostorije ove Uprave pristupilo lice inicijala A.A. (1956.god) za kojim je bila raspisana potraga u okviru rada na ovom predmetu.

Navedeno lice je kriminalistički obrađeno u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu, biti predato na dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Sva lica lišena slobode u operativnoj akciji Federalne uprave policije se sumnjiče da su u prethodnom periodu organizovali, posredstvom drugih lica iz Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije, prebacivanje veće količine oružja i vojne opreme iz Bosne i Hercegovine u Republiku Sloveniju.

Federalna uprava policije, pod nadzorom Tužilaštva BiH, nastavlja rad na dokumentovanju predmetnih krivičnih djela i izvršilaca.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE