30.03.2020. – OBILJEŽENA GODIŠNJICA SMRTI ZAMJENIKA MINISTRA FMUP-a, JOZE LEUTARA

Povodom obilježavanja godišnjice smrti zamjenika ministra Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Joze Leutara, 28.03.2020. godine delegacija Federalne uprave policije je položila vijence na mjestu ukopa na groblju „Masline“ u Mostaru.

Istog dana u sjedištu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova u Sarajevu, položeno je cvijeće.

Podsjećamo da je dana 16.03.2020. godine, povodom obilježavanja godišnjice atentata na zamjenika ministra Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Joze Leutara, delegacija Federalne uprave policije položila vijence na spomen – obilježje u Alipašinoj ulici u sarajevskom naselju Ciglane.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

22.03.2020. – Lišen slobode sanitarni inspektor Federalne uprave za inspekcijske poslove zbog KD „Primanje dara i drugih oblika koristi“

Dana 21.03.2020. godine policijski službenici Federalne uprave policije su  poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti na graničnom prijelazu Orašje, lišili slobode sanitarnog inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove, inicijala M.R. (1962.) koje se sumnjiči za krivično djelo „Primanje dara i drugih oblika koristi“ iz člana 380. st. 1. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Lice lišeno slobode se sumnjiči da je u svojstvu sanitarnog inspektora na gore navedenom graničnom prijelazu, dana 17.03.2020. godine, za manju novčanu dobit  propustio da izvrši sanitarnu kontrolu i naloži upravne mjere izolacije dvojici građana koji su se vraćali iz zemlje koja je zahvaćena pandemiom COVID 19, te istima omogućio ulazak u Bosnu I Hercegovinu.

U sklopu navedenih aktivnosti a na osnovu naredbe nadležnog Suda izvršen je pretres službenih prostorija Sanitarne inspekcije koje je koristio osumnjičeni.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

16.3.3020. – Obilježena godišnjica atentata na zamjenika ministra FMUP-a, Joze Leutara

Povodom obilježavanja 21. godišnjice atentata na zamjenika ministra Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Joze Leutara, delegacija Federalne uprave policije je dana 16.03.2020. godine, položila vijence na spomen-obilježje u Alipašinoj ulici u sarajevskom naselju Ciglane.

DSC_0001DSC_0002

DSC_003DSC_04

DSC_005DSC_06

DSC_07DSC_08Delegacija Federalne uprave policije će dana 28.03.2020. godine položiti vjenac u zgradi Federalne uprave policije i u Mostaru na mjestu ukopa pok. zamjenika ministra Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, Joze Leutara.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

13.2.2020. – Lišena slobode dva lica zbog KD „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“

Policijski službenici Federalne uprave policije su dana 12.3.2020. godine poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, na području naselja Dobrinja, Općina Novi Grad, Sarajevo, identifikovali i locirali lice inicijala M.M. (1987.) iz Sarajeva, zbog  krivičnog djela „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine, a za kojim je već bila na snazi centralna potjernica  raspisana na osnovu izvršne presude Općinskog suda u Sarajevu zbog istog krivičnog djela.

Postupajući po Naredbi Općinskog suda u Sarajevu, izvršen je pretres stana koji koristi osumnjičeni, kojom prilikom je pronađena i oduzeta određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojne droge amfetamin, extazi, kanabis, te digitalna vaga za precizno vaganje, kao i drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelom.

U sklopu navedenih aktivnosti, a prilikom pretresa stana lišena je slobode i ženska osoba inicijala  Dž.M. (1988.) iz Sarajeva koja se takođe sumnjiči za počinjenje istog krivičnog djela.

Lica lišena slobode su kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će biti u zakonskom roku predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

12.3.2020. – U realizaciji OTA “AUNT” lišena slobode još dva lica zbog KD “Nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“

Dana 12.03.2020. godine policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog Kantona, realizovali operativno taktičku akciju kodnog naziva „AUNT“ vezano za dokumentovanje lica koja se dovode u vezu sa krivičnim djelom „Nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Provodeći navedene mjere i radnje, u ranim jutarnjim satima lišena su slobode dva lica inicijala A.H. (1973.) i S.P. (1968.), dok je lice inicijala A.Dž. (1981.) koje je bilo predmet istrage, dana 11.03.2020. godine lišen slobode od strane pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zbog krivičnog djela „Razbojništvo“.

Na osnovu Naredbi Općinskog suda u Mostaru, pripadnici Federalne uprvave policije izvršili su pretrese na dvije lokacije na području Mostara i na jednoj lokaciji na području Konjica, kojom prilikom je pronađeno i oduzeta određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu “Amfetamin”, određena količina zeljste materije koja asocira na opojnu drogu „Cannabis Sativa L“, oružje, municija, mobilni telefonski aparati i SIM kartice, te drugi predmeti traženi Naredbom Suda, a koji potiču ili se dovode u vezu sa gore navedenim krivičnim djelom.

Lica lišena slobode će biti kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predata uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, na dalju Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Podsjećamo da su u sklopu ove operativne akcije, dana 01.03.2020. godine lišene slobode tri lica inicijala V.P. (1964.), D.S. (1986.) iz Mostara i Z.K. (1975.) iz Stoca, vezano za krivično djelo „Nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Navedenim licima je određen jednomjesečni pritvor.

Značajnu podršku u provođenju ovih aktivnosti pružila je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, dok su asistenciju pružali su policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ovih aktivnosti.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

09.03.2020. – Lišena slobode sudinica Općinskog suda u Zenici zbog KD “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, „Primanje dara i drugih oblika koristi“ i „Povreda zakona od sudije“

Policijski službenici Federalne uprave policije su danas 09.03.2020. godine, poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, lišili slobode sudinicu Općinskog suda u Zenici inicijala M.K. (1964.), koja se sumnjiči za izvršenje krivičnih djela “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja” iz člana 383., „Primanje dara i drugih oblika koristi“ iz člana 380., „Povreda zakona od sudije“ iz člana 357., a sve u vezi sa članovima 54. i 55.  Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Naime, lišena slobode se sumnjiči da je u svojstvu sudije navedenog suda u cilju sticanja protupravne imovinske koristi, posredovala prilikom donošenja oslobađajućih sudskih presuda, za koje usluge je primala novac, darove i druge oblike koristi.

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po Naredbi  Općinskog suda u Zenici, izvršen je pretres službene prostorije koju koristi osumnjičena, kojom prilikom su pronađeni predmeti i dokumentacija koja je tražena naredbom Suda, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku, dok je u toku pretres stambenih prostorija koje koristi ista.

Lice lišeno slobode biti će privedeno i kriminalistički obrađeno u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predato uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

Značajnu podršku prilikom provođenja ovih aktivnosti pružila je Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

02.03.2020. – Lišena slobode tri lica zbog KD „Nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“

Dana 01.03.2020. godine policijski službenici Federalne uprave policije su poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog Kantona, lišili slobode tri lica inicijala V.P. (1964.), D.S. (1986.) iz Mostara i Z.K. (1975.) iz Stoca, vezano za krivično djelo „Nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Lice inicijala V.P. se takođe sumnjiči  za krivično djelo “Navođenje na prostituciju” iz člana 210. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Za licem D.S. na snazi je bila centralna potraga raspisana na osnovu Naredbe Općinskog suda u Mostaru zbog kričnog djela “Ugrožavanje sigurnosti” iz člana 183. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Lice je predato na dalju nadležnost sudskoj policiji Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po Naredbi Općinskog suda u Mostaru, izvršeni su pretresi vozila i ugostiteljskog objekta, dok su još uvijek u toku pretresi stambenih objekata koje koriste osumnjičeni na području gradova Mostar i Stolac. Do sada je prilikom pretresa pronađeno i oduzeto cca. 1,5 kg materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu “Amfetamin”, određena količina zeljste materije koja asocira na opojnu drogu „Cannabis Sativa L“, te drugi predmeti traženi Naredbom Suda, a koji potiču ili se dovode u vezu sa gore navedenim krivičnim djelom.

Lica lišena slobode će biti kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predata uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, na dalju Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Značajnu podršku u provođenju ovih aktivnosti pružila je Obavještajno sigurnosna agencija BiH, dok su asistenciju pružali su policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ovih aktivnosti.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

Potpisan Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji između Federalne uprave policije i Federalnog zavoda za agropedologiju

Dana 21.2.2020. godine u prostorijama Centra za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja Federalne uprave policije potpisali su Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji zamjenik direktora Federalne uprave policije, Ensad Korman i direktor  Federalnog zavoda za agropedologiju, Esad Bukalo.

Sporazum je nastao kao rezultat Zaključka Vlade F BiH na inicijativu koju je pokrenula Federalna uprava policije, a u cilju racionalizacije javne uprave, povećanja efikasnosti i smanjenja pripadajućih troškova.

DSC_0007111

Sporazum se temelji na saradnji i partnerstvu  u namjeri da unaprijede i prošire međusobnu saradnju u oblasti korištenja laboratorijske opreme, kao i u drugim pitanjima vezanim za zakonom date nadležnosti.

DSC_00081111

Kroz navedeno, visokosofisticirani instrument (UPLC-TUV/TQ) je dat na korištenje Federalnoj upravi policije čime su se stvorile pretpostavke za rad i razvoj poslova iz oblasti toksikologije. Ovime je omogućeno jačanje kapaciteta Federalne uprave policije u ispunjavanju zakonom propisanih nadležnosti i pružanja stručne pomoći policijskim i pravosudnim institucijama na području Federacije BiH, a po potrebi i šire.

12.02.2020. – Lišeno slobode jedno lice iz Orašja zbog KD „Obmana pri dobijanja kredita ili drugih pogodnosti“, u sticaju sa krivičnim djelom „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”

Dana 12.02.2020. godine, policijski službenici Federalne uprave policije su poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Posavskog kantona, lišili slobode lice inicijala D.M. (1966.), sekretara Crvenog križa Orašje, koji se sumnjiči za izvršenje krivičnih djela „Obmana pri dobijanja kredita ili drugih pogodnosti“ iz člana 268. stav 3, u sticaju sa krivičnim djelom „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja” iz člana 383. stav 3. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Imenovano lice se sumnjiči da je činjenjem navedenih krivičnih djela počinio novčanu štetu Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Federacije Bosne i Hercegovine, u iznosu od 115.000 KM.

Lice lišeno slobode je kriminalistički obrađeno u službenim prostorijama Federalne uprave policije i biti će u zakonskom roku predat uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Posavskog kantona.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

05.02.2020.- Lišena slobode bivša uposlenica Kazneno popravnog zavoda u Sarajevu, zbog krivičnih djela „Krivotvorenje isprave“ i „Prijevara“

Policijski službenici Federalne uprave policije su dana 05.02.2020. godine pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, poduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti, kojom prilikom su lišili slobode bivšu uposlenicu Kazneno popravnog zavoda u Sarajevu, inicijala E.H. (1958.) koja se sumnjiči za počinjenje krivičnih djela „Krivotvorenje isprave“ iz člana 373. i „Prijevara“ iz člana 294. stav 1. u vezi sa članom 55. stav 2. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Osnovi sumnje proizilaze iz činjenice da je osumnjičena E.H. protupravno pribavila lažnu diplomu Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, koju je potom koristila kao dokaz završene visoke škoske spreme prilikom zaposlenja u različitim institucijama u periodu od 2008. do jula 2019. godine, a čime je oštetila budžete Federacije Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo za sada za ne utvrđen novčani iznos.

U sklopu navedenih aktivnosti, a po Naredbi Općinskog suda u Sarajevu izvršen je pretres stanbenog objekta koji koristi osumnjičena, kojom prilikom su pronađeni i oduzeti predmeti koji su traženi Naredbom Suda, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

 Lice lišeno slobode je kriminalistički obrađeno u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te je u zakonskom roku predato uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

 FEDERALNA UPRAVA POLICIJE