26.07.2018.- Lišena slobode tri lica zbog online prevara putem interneta

Policijski službenici Federalne uprave policije dana 26.07.2018. godine pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona,  poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti na području spomenutog kantona, a vezano za krivično djelo  „Prevara“ iz člana 294. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, a po Naredbi Općinskog suda u Zenici, izvršeni su pretresi na tri lokacije na području općine Zenica, te su lišene slobode tri lica iz Zenice inicijala M.B. (1994.god), A.V. (1996. god.) i Dž.A. (1990. god.) koja se sumnjiče da su u prethodnom periodu izvršili više online prevara putem interneta, nudeći na prodaju određene „nepostojeće“ proizvode, pri čemu je oštećeno više desetina fizičkih lica sa područja Bosne i Hercegovine i zemalja regiona R Hrvatska, R Srbija, R Crna Gora, R Makedonija i R Slovenija, pri čemu je istima pričinjena veća materijalna šteta (tačan iznos se još uvijek utvrđuje).

Prilikom pretresa, do sada je pronađena i oduzeta određena količina novca, računara i druga računarska oprema, mobilni telefonski aparati, SIM kartice i drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelom.

Lica lišena slobode su  privedena u službene prostorije Federalne uprave policije radi kriminalističke obrade nakon čega će ista biti u zakonskom roku predata Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

13.07.2018.- U nastavku operativne akcije „Duga“ lišeno slobode jedno lice i pronađena oprema za proizvodnju opojne droge

U nastavku operativne akcije „Duga“, policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i asistenciju Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, lišili slobode još jedno lice iz Sarajeva incijala D.C. (1976.god) koje se sumnjiči za krivično djelo „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Prilikom pretresa stambenih prostorija koje koristi osumnjičeni, pronađena je i oduzeta mašina za tabletiranje, metalni nastavci sa žigom i drugi predmeti, koji su korišteni za proizvodnju i stavljanje u promet  opojne droge „ekstazi“. Također, pronađeno je i oduzeto oko 300 NN tableta koje asociraju na opojnu drogu „ekstazi“ i cca. 2 kg. praškaste NN materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „metamfetamin“, te drugi predmeti koji se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelom.

Nakon izvršenog pretresa lice D.C. je privedeno u  službene prostorije Federalne uprave policije radi kriminalističke obrade, te će uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu u zakonskom roku biti predato na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, u sklopu iste  akcije u utorak, 10.07.2018. godine lišena su slobode dva lica  Đ.K. (1983. god) i A.K. (1984 .god), u čijim stambenim objektima je prilikom pretresa pronađeno i oduzeto više od 5 000 kom. NN tableta koje svojim izgledom asociraju na opojnu drogu „ekstazi“, cca. 1 kg NN materije koja  svojim izgledom asocira na opojnu drogu „anfetamin“, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode  u vezu sa predmetnim krivičnim djelom.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

10.07.2018.- U operativnoj akciji “Duga” lišena slobode dva lica zbog KD „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga

Dana 10.07.2018. godine policijski službenici Federalne uprave policije pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i asistenciju Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, započeli su sa realizacijom operativne akcije kodnog naziva „Duga“ na području navedenog Kantona, a vezano za krivično djelo „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U skopu navedenih aktivnosti, a po Naredbi Općinskog suda u Sarajevu izvršeni su pretresi na dvije lokacije na području opićina Stari grad i Novo Sarajevo, te su lišena slobode dva lica iz Sarajeva incijala Đ.K. (1983. god) i A.K. (1984 .god) koja se sumnjiče za gore navedeno krivično djelo.

Prilikom pretresa pronađeno je i oduzeto više od 5 000 kom. tableta koje svojim izgledom asociraju na opojnu drogu „extazi“, cca. 1 kg materije koja  svojim izgledom asocira na opojnu drogu „anfetamin“, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode  u vezu sa predmetnim krivičnim djelom.

Lica lišena slobode će nakon kriminalističke obrade u Federalnoj upravi policije uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, u zakonskom roku biti predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

 FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

Poziv na press

Poštovani predstavnici medija,

Obavještavamo Vas da će se povodom obilježavanja 1. jula – “Dana policije u Federaciji Bosne i Hercegovine” u petak, 29.6.2018. godine sa početkom u 11,00 sati u Domu policije ul. Tina Ujevića 1., Sarajevo, održati zajednička radno – svečana sjednica Kolegija Federalne uprave policije i Federalnog ministarstva unutrašnjih/unutarnjih poslova.

U sklopu navedenih aktivnosti položit će zakletvu 15 policijskih službenika koji su završili školovanje na Policijskoj akademiji u Sarajevu, a koji će zvanično zasnovati radni odnos u Specijalnoj policijskoj jednici, Federalne uprave policije.

Prije početka svečanog kolegija, tačnije u 10.45 sati u Domu policije, medijma će se obratiti, odnosno biti će omogućeni pojedinačni intervijui sa direktorom Federalne uprave policije, Draganom Lukač i ministarom Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, Aljošom Čampara.

Dolazak možete potvrditi na tel. br. 061/198-981 ili e-mail: glasnogovornik@fup.gov.ba.

S poštovanjem,

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

21.06.2018.- Okončane dvodnevne koordinirane aktivnosti kontrole 83 poslovna subjekta

Policijski službenici Federalne uprave policije i Kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u suradnji sa Poreskom upravom FBiH, su sproveli opsežne dvodnevne koordinirane aktivnosti na području cijele FBiH koja je imala za cilj kontrolu auto-otpada, auto-servisa i drugih poslovnih subjekata koji se bave prodajom polovnih dijelova za putnička motorna vozila.

Ovim operativnim aktivnostima izvršen je pregled i kontrola prema 83 poslovna subjekta u FBiH za koje je postojala sumnja da posluju nelegalno,  a kojom prilikom je utvrđeno da su 52 poslovna subjekta nelegalna, a 12 legalna, dok se za preostalih 19 vrše dodatne provjere i kontrola.

Za nelegalne poslovne subjekte Porezna uprava FBiH,  izdala je u skladu sa zakonskim propisima Rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti, te izvršila pečaćenje objekta kao i izdavala prema određenim poslovnim subjektima i odgovarajuće prekršajne naloge.

Prilikom ovih aktivnosti pronađeno je i zapečaćeno više od 130 putničkih motornih vozila, 16 kombi vozila, više desetina motora i mjenjača za putnička motorna vozila, 350 šasija od putničkih motornih vozila te veće količine dijelova od istih.

Ove aktivnosti su samo dio mjera i radnji koje provedi Federalna uprava policije u saradnji sa Kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova i drugim nadležnim institucijama za provođenje Zakona u cilju borbe protiv organizovanog kriminala u vezi sa otuđenjima motornih vozila.

Podsjećamo, otuđena motorna vozila nerjetko završavaju na auto-otpadima gdje se rasklapaju s ciljem daljnje preprodaje dijelova od istih.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

01.06.2018. – U realizaciji OTA “FDS” lišeno slobode šest lica

Policijski službenici Federalne uprave policije su dana 31.05.2018. godine pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, započeli sa realizacijom operativne akcije kodnog naziva „FDS“ na području navedenog Kantona, a vezano za krivično djelo „Udruživanje radi činjenja krivičnog djela“ iz člana 340., a u vezi sa krivičnim djelom „Krađa“ iz člana 286. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedene akcije, a po Naredbama Općinskog suda u Sarajevu, vrše se pretresi stambenih objekata na više lokacija na području Kantona Sarajevo, te je do sada lišeno slobode šest lica, incijala A.S. (1968.), K.M. (1975.), S.P. (1978.), N.B. (1976.), A.M. (1965.) i M.J. (1981.),  a koja se dovode u vezu sa naprijed navedenim krivičnim djelima.

Prilikom pretresa, do sada je pronađena i oduzeta veća količina duhana, cigareta i duhanskih proizvoda, te veća količina novca, vatreno oružje, mobilni telefonski aparati, SIM kartice i drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelom.

Lica lišena slobode se privede u službene prostorije Federalne uprave policije radi kriminalističke obrade nakon čega će ista biti u zakonskom roku predata Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu.

Asistenciju prilikom pretresa pružaju pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

22.05.2018. – Prilikom realizacije operativne akcije “Meta” lišeno slobode 10 lica

Policijski službenici Federalne uprave policije su nakon višemjesečne istrage, dana 22.05.2018. godine, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, te angažman pripadnika Specijalne policijske jedinice FUP-e, započeli sa realizacijom operativne akcije kodnog naziva „META“ na području navedenog Kantona, a vezano za krivično djelo „Nedozvoljenja proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. st. 2. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedene akcije, a po Naredbama Općinskog suda u Sarajevu, izvršeni su pretresi stanova/kuća i ugostiteljskih objekata na devet lokacija na području općina Ilidža, Novo Sarajevo i Centar, te je lišeno slobode 10 lica incijala N.H. (1997.), N.H. (1974.), H.A. (1993.), Đ.N. (1993.), I.K. (1992.), A.K. (1991.), S.I. (1991.), A.A. (1997.), A.Ć. (1974.) i A.M. (1990.),  a koja se dovode u vezu sa naprijed navedenim krivičnim djelima.

Prilikom pretresa, pronađeno je oduzeto cca. 6 kg. materije koja svojim izgledom asocira na oponu drogu „Cannabis Sativa L“, te manje količine materija koje svojim izgledom asociraju na opojne droge „Kokain“ i „Spid“, te vatreno oružje, municija, mobilni telefonski aparati i SIM kartice i drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelom.

Lica lišena slobode su privedena u službene prostorije Federalne uprave policije radi kriminalističke obrade nakon čega će ista biti u zakonskom roku predata Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu.

Asistenciju prilikom pretresa su pružali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

14.05.2018.- Održan sastanak direktora Federalne uprave policije i delegacije Policije Italije

U Sarajevu je danas, 14.05.2018. godine održan radni sastanak direktora Federalne uprave policije Dragana Lukač i delegacije Policije Italije na čelu sa direktorom Uprave za prevenciju protiv terorizma/nasilnog ekstremizma, Claudio Galzerano, koji su razgovarali o problematici terorizma i migracija u Bosni Hercegovini i Evropi.

Na sastanku se razgovaralo o trenutnoj situaciji kada je u pitanju navedena problematika, a kojom prilikom se došlo do zajedničkog zaključka da je suradnja i razmjena informacija na međunarodnom nivou od ključnog značaja za suzbijanje i preventivno djelovanje sigurnosnih službi u borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, kako i eventulanih opasnosti koje sa sobom nose masovne migracije, te je u tom smijeru i postignut dogovor na današnjem sastanku.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

25.04.2018. – Prilikom realizacije operativne akcije „Escape“ lišena slobode četiri lica zbog KD “Iznuda“ i „Ugrožavanje sigurnosti“

Dana 25.04.2018. godine policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva kantona Sarajevo i angažman Specijalne policijske jedinice FUP-e, započeli sa realizacijom operativne akcije kodnog naziva „Escape“, na području Kantona Sarajevo, u cilju dokumentovanja lica koja se dovode u vezu sa krivičnim djelima „Iznuda“ iz člana 295. i „Ugrožavanje sigurnosti“ iz člana 183. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po Naredbi Općinskog suda Sarajevu, izvršeni su pretresi stambenih objekata i vozila na više lokacija na području općina Novi Grad i Ilidža, kao i dva ugostiteljska objekta, te su lišena slobode četiri lica iz Sarajeva inicijala A.C. (1997.god.), K.G. (1995. god), A.S. (1987.god) i  A.Ć. (1989.god).

 Navedena lica se sumnjiče da su od jednog lica iz Sarajeva u prethodnom periodu u više navrata iznuđivali novac i imovinu upućujući mu pri tome ozbiljne prijetnje po njegov život, kao živote bližih članova njegove porodice.

 Prilikom lišenja slobode i pretresa navedenih lica pronađen je i oduzet novac koji se dovodi u vezu sa gore navedenim krivičnim djelima, kao i vatreno oružje, municija, mobilni telefonski aparati, SIM kartice i drugi predmeti.

 Lica lišena slobode biti će kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predata Kantonalnom tužilaštvu kantona Sarajevo uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

 Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

20.04.2018. – U operativnoj akciji “Globus” lišena slobode dva lica zbog KD „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“

Dana 20.04.2018. godine policijski službenici Federalne uprave policije su  pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, započeli sa realizacijom operativne akcije kodnog naziva „Globus“, na području Tuzlanskog, Sarajevskog i Zeničko-dobjskog kantona, a vezano za dokumentovanje koruptivnih krivičnih djela i njihovih izvršilaca.

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po Naredbi Općinskog suda Tuzla na području Tuzle lišeno je slobode lice inicijala S.K. iz Gračanice, a na području Zenice lišeno je slobode lice inicijala V.Š. iz Zenice, zbog postojanja osnova sumnje da je V.Š. počinilo produženo krivično djelo „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ iz člana 383. stav 1. KZ F BiH, a lice S.K. krivično djelo „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ iz člana 383. stav 1. a u vezi sa članom 33. KZ F BiH.

Prilikom lišenja slobode i pretresa navedenih lica izuzeti su predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem gore navedenog krivičnog djela.

Lica lišena slobode biti će kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Tuzli, te će u zakonskom roku biti predata Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Značajnu podršku prilikom provođenja istrage pružila je Obavještajno-sigurnosna agencija  Bosne i Hercegovine, dok su asistenciju prilikom realizacije današnjih aktivnosti pružili pripadnici Ministarstava unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.

 FEDERALNA UPRAVA POLICIJE