12.02.2020. – Lišeno slobode jedno lice iz Orašja zbog KD „Obmana pri dobijanja kredita ili drugih pogodnosti“, u sticaju sa krivičnim djelom „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”

Dana 12.02.2020. godine, policijski službenici Federalne uprave policije su poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Posavskog kantona, lišili slobode lice inicijala D.M. (1966.), sekretara Crvenog križa Orašje, koji se sumnjiči za izvršenje krivičnih djela „Obmana pri dobijanja kredita ili drugih pogodnosti“ iz člana 268. stav 3, u sticaju sa krivičnim djelom „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja” iz člana 383. stav 3. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Imenovano lice se sumnjiči da je činjenjem navedenih krivičnih djela počinio novčanu štetu Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Federacije Bosne i Hercegovine, u iznosu od 115.000 KM.

Lice lišeno slobode je kriminalistički obrađeno u službenim prostorijama Federalne uprave policije i biti će u zakonskom roku predat uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Posavskog kantona.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

05.02.2020.- Lišena slobode bivša uposlenica Kazneno popravnog zavoda u Sarajevu, zbog krivičnih djela „Krivotvorenje isprave“ i „Prijevara“

Policijski službenici Federalne uprave policije su dana 05.02.2020. godine pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, poduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti, kojom prilikom su lišili slobode bivšu uposlenicu Kazneno popravnog zavoda u Sarajevu, inicijala E.H. (1958.) koja se sumnjiči za počinjenje krivičnih djela „Krivotvorenje isprave“ iz člana 373. i „Prijevara“ iz člana 294. stav 1. u vezi sa članom 55. stav 2. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Osnovi sumnje proizilaze iz činjenice da je osumnjičena E.H. protupravno pribavila lažnu diplomu Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, koju je potom koristila kao dokaz završene visoke škoske spreme prilikom zaposlenja u različitim institucijama u periodu od 2008. do jula 2019. godine, a čime je oštetila budžete Federacije Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo za sada za ne utvrđen novčani iznos.

U sklopu navedenih aktivnosti, a po Naredbi Općinskog suda u Sarajevu izvršen je pretres stanbenog objekta koji koristi osumnjičena, kojom prilikom su pronađeni i oduzeti predmeti koji su traženi Naredbom Suda, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

 Lice lišeno slobode je kriminalistički obrađeno u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te je u zakonskom roku predato uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

 FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

 

 

3.2.2020.- Obilježavanje prve godišnjice smrti, stradalog policijskog službenika Federalne uprave policije, Mahira Begić

Poštovani predstavnici medija,

Povodom obilježavanja prve godišnjice smrti, stradalog policijskog službenika Federalne uprave policije, Mahira Begić delegacija Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, Federalne uprave policije i Sindikata Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, položit će vijence na mjestu pogibije Centra za obuku Suhodol istoimenog naziva „Mahir Begić“, te mezarju Lokve, općina Hadžići gdje je isti ukopan. Tim povodom planirana je posjeta porodici poginulog Mahira Begića.

U znak sjećanja na poginulog policijskog službenika, Federalna uprava policije i Sindikat Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova održat će turnir u malom nogometu dana 04.02. i 05.02.2020. godine na Policijskoj akademiji Vrace u Sarajevu, na koji su pozvane i ekipe iz svih sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini.

Po okončanju navedenih aktivnosti za medije će biti objavljene fotografije i  saopštenje za javnost.

Podsjećamo, dana 09.02.2019. godine u mjestu Suhodol kod Tarčina, općina Hadžići, Edin Gačić je na veoma okrutan i podmukao način lišio života policijskog službenika Federalne uprave policije, Begić Mahira, koji je radio na redovonom osiguranju objekta Centra za obuku Suhodol.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

29.01.2020. – U operativnoj akciji “LIM 2″ do sada lišeno slobode 19 lica zbog KD „Nedozvoljenja proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“

Dana 29.01.2020. godine policijski službenici Federalne uprave policije su u saradnji sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, nakon višemjesečne istrage pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, započeli sa realizacijom operativne akcije kodnog naziva „LIM 2“, vezano za krivično djelo „Nedozvoljenja proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U skopu navedenih aktivnosti, a po Naredbi Općinskog suda u Sarajevu vrše se pretresi na 24 lokaciji na području općina Novi Grad, Novo Sarajevo, Trnovo, Vogošća i Konjic, te je lišeno slobode 19 lica inicijala M.B. (1980.), E.R. (1983.), M.B.(1991.), S.H. (1979.), E.V. (1987.), A.A. (1999.), A.V. (1976.), E.M. (1974.), H.M. (1995. ),  S.M. (1974.), DŽ.H. (1985.), A.B. (1989.), A.S. (1988.), E.DŽ. (1985.), I.B. (1978.), E.Š. (1980.), N.DŽ. (1982.) A.M. (1990.) i H.H. (1988.) koji se  dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelom.

Radi se grupi lica koja je u cilju sticanja protupravne imovinske koristi za sebe i druge od mjeseca avgusta 2019. do januara 2020. godine na području Kantona Sarajevo i šire, umišljajno i neovlašteno nabavljali, kupovali, držali, prenosili, nudili na prodaju i prodavali trećim licima opojne droge pri čemu su stekli veću novčanu dobit.

Prilikom pretresa do sada je pronađena i oduzeta značajna količina materije koja asocira na opojne droge „Heroin“, „Amfetamin“, „Cannabis Sativa L“ i „Kokain“, vage za precizno vaganje, novac, mobilni telefoni i SIM kartice, jedno p.m.v, te alat podesan za otuđenje p.m.v., kao i te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelom.

Lica lišena slobode će nakon kriminalističke obrade u Federalnoj upravi policije uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, u zakonskom roku biti predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Značajnu podršku prilikom provođenja ove istrage pružala je Obavještajno sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine, dok u današnjim aktivnostima asistenciju pružaju pripadnici ministarstava unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona.

 FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

23.01.2019. – Informacija o provedenim aktivnostima FUP-e

Poštovani predstavnici medija i građani,

ovim putem se obraćamo javnosti kako bi upoznali o stvarnim činjenicama kada su u pitanju aktivnosti Federalne uprave policije u pogledu utvrđivanja eventualne odgovornosti službenika ove Uprave, vezano za iznesene navode portala „Žurnal“, a obzirom je u poslijednje vrijeme navedeno poprimilo drugačije konotacije u odnosu na činjenično stanje.

Podsjećamo, u julu 2019. godine portal „Žurnal“ objavio  je tekstove u kojima je navedeno da je vođa kriminalne grupe, Edin Gačanin koji se trenutno nalazi u Dubaiju, prije tri godine osigurao novac kojim je navodno preko posrednika, donirao opremu Specijalnoj policijskoj jedinici Federalne uprave policije. Prema pretpostavkama medija, radi se o novcu koji je „opran“ preko određenih privatnih firmi iz Sarajeva. Prema istim informacijama portala „Žurnal“, prilikom boravka Edina Gačanin na teritoriji Bosne i Hercegovine istom su navodno pružali zaštitu pripadnici Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije, među kojima je, sad već bivši policijski službenik, Dženis Kadrić koji je u međuvremenu napustio policiju i preselio u Dubai.

Obzirom da se u navedenom tekstu spominje Federalna uprava policije i njeni uposlenici, u skladu sa Zakonskom obavezom, proveden je interni postupak u cilju utvrđivanja stvarnih činjenica i eventualne odgovornosti službenika ove Uprave.

Internom istragom su isključivo obuhvaćeni službenici Federalne uprave policije, a ne i Edin Gačanin obzirom da se na višem nivou već vodi istraga, tako da imenovani nije bio predmet interesovanja ove Uprave samo u pogledu njegovih ličnih kontakata i eventualne saradnje sa službenicima ove Uprave.

  • U pogledu donirane opreme sprovedenom internom istragom nije dokazano da je Edin Gačanin osigurao novac na osnovu koje je firma „RHEA EXPRES“ d.o.o. Sarajevo, kupila i donirala opremu Specijalnoj policijskoj jedinici Federalne uprave policije, posredstvom Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova. Kompletna procedura u procesu donacije provedena je u skladu sa Zakonom i zakonskim propisima.

Što se tiče iznesenih navoda da je novac za opremu osigurao Edin Gačanin ostaje za sada samo operativni podatak.

  • Kada su u pitanju navodi portala „Žurnal“ da su policijski službenici Federalne uprave policije pružali zaštitu Edinu Gačanin prilikom njegovog boravka u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, internom istragom su utvrđene i dokazane određene činjenice, na osnovu kojih indicirani policijski službenici počinili teže povrede službene dužnosti, a da bi se utvrdila eventualna krivična odgovornost neophodno je provođenje krivične istrage.

Internom istragom nije dokazano da su svojim radnjama policijski službenici Federalne uprave policije stekli protupravnu imovinsku korist, koju su potom uložili u dodatne aktivnosti, kao što je kupovina i vođenje ugostiteljski poslova, što takođe za sada ostaje samo kao operativni podatak.

  • Izvršenim provjerama uvidom u registre nadležnih organa (Općine i Sudovi) nije utvrđeno da su indicirani policijski službenici imali u svom posjedu ili bili u svojstvu odgovorne osobe kada su u pitanju ugostiteljski objekti koji se spominju u tekstovima portala.

Obzirom da je Federalna uprava policije okončala internu istragu na osnovu koje su provjereni i utvrđeni pojedini navodi portala „Žurnal“ i nesporno je da su određeni policijski službenici počinili povrede službene dužnosti, obavještavamo vas da je Federalna uprava policije dostavila informaciju Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, a kako bi se otvorila istraga u cilju utvrđivanja eventualne krivične odgovornosti pojedinih pripadnika ove Uprave.

Federalna uprava policije djeluje isključivo u skladu sa Zakonom i zakonskim propisima i spremna je da u svakom trenutku postupa  kako bi sačuvala svoj ugled, čast i povjerenje građanstva, na način da će poduzeti sve neophodne mjere i radnje iz svoje nadležnosti na dokumentovanju svih osoba pa i svojih uposlenika koji svojim radnjama čine povredu službene dužnosti, nezakonitu ili kriminalnu radnju.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

23.01.2019. – Lišena slobode dva lica vezano za auto-kriminal

Dana 22/23.01.2020. godine, policijski službenici Federalne uprave policije policije su u koordiniranim aktivnostima sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskim, Zeničko-dobojskim i Srednjobosanskoim kantonom poduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju identifikovanja lica koja se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela „Teška krađa“ iz člana 287. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine u vezi sa krivičnim djelom „Pomaganje učiniocu nakon izvršenja krivičnog djela“ iz člana 346. istog Zakona.

Po navedenom osnovu, pomenutog dana na području općine Novi Grad Sarajevo identifikovana su i lišena slobode dva lica koja se dovode u direktnu vezu izvršenja pomenutih krivičnih djela i to lica M.S. iz Zenice i  S.S. sa područja općine Sokolac, a koji su identifikovani kao višestruki povratnici u izvršenju krivičnih djela iz oblasti autokriminala.

Također, na licu mjesta su pronađena i dva putnička motorna vozila koja su otuđena u ranijem vremenskom periodu i to „Škoda Octavia“ sa područja Zenice i „VW Golf V“ sa područja Kaknja. Imenovani su kriinalistički obrađeni u službenim prostorijama Federalne uprave policije te im se na teret stavlja veći broj putničkih motornih vozila novije proizvodnje, a posebno vozila „VW Golf VII“ i „Škoda Octavia“, čime su za sebe stekli enormnu protivpravnu imovinsku korist, a vlasnicima pričinili veću materijalnu štetu.

Policijski službenici ove Uprave policije će u saradnji sa naprijed navedenim Ministarstvima unutrašnjih poslova nastaviti rad na pronalasku i drugih otuđenih putničkih motornih vozila kao i lica koja se mogu dovesti u blisku vezu izvršenja krivičnih djela iz oblasti auto-kriminala.

Lica lišena slobode su kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predata Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

 Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.

 FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

26.12.2019. – Podnesen Izvještaj protiv tri lica zbog KD „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ i dr. KD

Policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona u proteklom periodu  poduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti na dokumentovanju lica koje se dovodi u vezu sa krivičnim djelom „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ iz člana 383. stav 3. u vezi sa stavom 1. u vezi sa članom 55. KZ FBiH, te krivično djelo iz člana „Zloupotreba procjene“ iz člana 250. stav 3. a u vezi sa stavom 1. KZ FBiH.

U sklopu navedenih aktivnosti, dana 25.12.2019. godine Federalna uprava policije je nadležnom tužilaštvu podnijela Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv tri lica inicijala N.K. (1955.), A.T. (1968.) i M.M. (1966.) koji se sumnjiče da su iskoristili svoja službena ovlaštenja suprotno odredbama člana 42. i 43. Statuta pravnog lica „NN Company“ d.o.o. Zenica, s namjerom pribavljanja protupravne imovinske koristi pravnom licu „EU Exsplosive“ d.o.o. Zenica, na način da su zaključivali više štetnih ugovora o preuzimanju kompletnog mobilnog postrojenja od pravnog lica „NN Company“, kao i proizvodnog i prodajnog procesa od istog.

Na opisani način je pravno lice „EU Exsplosive“ steklo protupravnu imovinsku korist od cca. 1.500.000,00 KM, a za koji iznos je istovremeno oštećeno pravno lice  „NN Company“. Pored navedenog na gore opisani način je takođe nanesena materijalna šteta pravnom licu „NN Company“ od 10.403.610,25 KM.

Zajednički istražni tim Federalne uprave policije i Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona nastavlja aktivnosti na ovom predmetu.

 FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

17.12.2019.- Lišena slobode tri lica iz Sarajeva zbog KD “Udruživanje radi činjenja krivičnog djela”, a u vezi sa KD “Prevara”

Dana 16.12.2019. godine, policijski službenici Federalne uprave policije su poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, lišili slobode tri lica iz Sarajeva inicijala E.Đ. (1989.), D.M. (1997.) i N.B. (1969.), a koja se sumnjiče za izvršenje krivičnog djela “Udruživanje radi činjenja krivičnog djela” iz člana 340., a u vezi sa krivičnim djelom “Prevara” iz člana 294. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po Naredbama Općinskog suda u Sarajevu, izvršeni su pretresi stambenih objekata na dvije lokacija na području Kantona Sarajevo koje koriste osumnjičeni, kojom prilikom su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji su traženi Naredbom Suda, a koji potiču ili se dovode u vezu sa gore navedenim krivičnim djelima.

Federalna uprava policije je u prethodnom periodu zaprimila više prijava od strane fizičkih lica, protiv ove kriminalne grupe, koja se sumnjiči da je u periodu juni – decembar 2019. godine, neovlašteno doša do podataka sa bankovnih platnih kartica više građana sa područja cijele Bosne i Hercegovine, na način da su uz korištenje više različitih telefonskih brojeva, putem aplikacije Viber upućivali poruke u kojim su prikazivanjem lažnih činjenica oštećena lica obmanuli da su dobitnici nagradnog poklon bona UniCredit banke, Raifaisen banke i Fondy Fondacije, a nakon čega su oštećeni ne sumnjajući da se radi o prijevari dostavljali podatke sa svojih platnih kartica, a nakon čega su, na prijevaran način pribavljene podatke sa platnih kartica, upotrebljavali za online internet klađenje putem, kupovinu mobilnih telefonskih aparata i različite robe putem web stranica, čime su za sebe pibavili znatnu imovinski korist.

Lica lišena slobode su  kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije i biti će u zakonskom roku  predata uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

16.12.2019. – U sklopu operativne akcije “Memori” lišeno sloboe pet lica zbog KD “Udruživanje radi činjenja krivičnog djela” ia u vezi sa KD “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”

Policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo danas, 16.12.2019. godine, započeli sa realizacijom operativne akcije kodnog naziva “Memori” na području Tuzlanskog, Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog Kantona, a vezano za krivično djelo “Udruživanje radi činjenja krivičnog djela” iz člana 340., a u vezi sa krivičnim djelom “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja” Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po Naredbama Općinskog suda u Sarajevu, vrše se pretresi na 11 lokacija na području gore navedenih Kantona, a koje koriste osumnjičena lica inicijala J.M. (1967.), S.J. (1978.), S.N. (1987.), M.Š. (1991.), Š.B.(1986.) i M.K.D. (1989.), a koji se sumnjiče za gore navedena krivična djela.

Lice J.M. se sumnjiče da je u periodu od jula 2017.godine do danas, organizovao grupu ljudi u sklopu Udruženja „Bosanski muzej sjećanja“ u okviru kojeg djeluju Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru, a u namjeri da sebi i drugima pribave protupravnu imovinsku korist, na način da su tokom navedenog perioda kontinuirano vršili prodaju krivotvorenih karta, a da su novac od prodaje istih zadržvali za sebe, što je protivno članu 4. Zakona o udruženima i fondacijama FBiH,  znajući da se sav prihod od prodaje ulaznica mora položiti na račun udruženja i koristiti za ostvarivanje ciljeva istih.

Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa gore navedenim krivičnim djelima, a koji su traženi Naredbom Suda i bit će korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Nakon lišenja slobode  osumnjičenih lica ista će biti kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predata uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

12.12.2019. – Delegacija Federane uprave policije u Republici Moldaviji prisustvovala je drugoj redovnoj Generalnoj škupštini SEPCA

Dana 12.12.2019.godine delegacija Federane uprave policije u Republici Moldaviji prisustvovala je drugoj redovnoj Generalnoj škupštini, Asocijaciji šefova policije jugoistočne Evrope – SEPCA.

IMG-14200fed3d0ed610b273a5b4029e522a-VNa generalnoj skupštini SEPCA-e usvojena je konačne verzije Izvještaj o procjeni pretnji 2019. (restriktivna i javna verzija) u kojoj su zemalje članice SEPCA-e identifikovane sigurnosne prijetnje za područje zemalja jugoistočne Evrope.

IMG-6aa76321860d4f7b663973c3330ea2c8-VKriminalna područja koja su obrađena  Izvještajem o procjeni pretnji za 2019.godinu su imovinski delikti, sprečavanje ilegalnih migracija i trgovina ljudima (bijelim robljem), ilegalne trgovina drogama, Cyber kriminal i organizovani kriminalitet. U izradi izvještaja primjenjena metodologija kojom su identifikovani globalni sigurnosni izazovi, izvršena procjena stanja sigurnosti u okruženju, identifikovana  lokana tržišta, tokovi novca, modus operandi i budući trendovi. Izvještajem su u konačnici date i preporuke u skladu sa analiziranim rezultatima o sigurnosnoj procjeni pretnji.

Pored navedenog razgovarano je o unapređenju rada i vidljivosti SEPCA-e, kojom prilikom je razgovarano o partnerstvu Konvencija o policijskoj saradnji jugoistočne Evrope – PCC SEE i Asocijacije šefova policije jugoistočne Evrope – SEPCA, te dogovoreni daljnji koraci u cilju uspostavljanja efikasne saradnje.

Po okončanju generalne skupštine predsjedavanje SEPCA-e preuzela članica Crna Gora koja je u svom izlaganju predstavila planirane aktivnosti za 2020. godinu.

Podsjećamo, SEPCA je vodeća policijska asocijacija regiona i predstavlja asocijaciju posvećenu unapređenju policijskog djelovanja u regionu. Njeni ciljevi su integracija demokratskih policijskih principa, usvajanje savremenih standarda, razmjena informacija, kao i obuka kvalifikovanog kadra kroz edukaciju i istraživanja“. Asocijacija djeluje na strateškom nivou, te predstavlja partnera EUROPOL-u, INTERPOL-u, OSCE-u i drugim međunarodnim organizacijama, a u cilju rješavanja sigurnosnih izazova, rizika i prijetnji. Članice navedene Asocijacije su Federacija Bosne i Hercegovine, Republika Srpska, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija, Bugarska, Rumunija i   Moldavija.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE