13.12.2017.- U sklopu operativne akcije “Shark” lišeno slobode šest osoba zbog KD „Organizovani kriminal“, a u vezi sa KD „Razbojništvo“, „Teška krađa“, „Zloupotreba opojnih droga“

Federalna uprava policije u okviru kontinuiranog rada u borbi protiv organizovanog kriminala nastavila je aktivnosti na rasvijetljavanju i dokumentovanju većeg broja krivičnih djela oružanih razbojništava, izvršenih na širem prostoru Federacije BiH. Policijski službenici Federalne uprave policije danas, 13.12.2017. godine pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona i angažman pripadnika Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije, poduzimaju aktivnosti na realizaciji operativne akcije kodnog naziva „SHARK“ na području općina Mostar i Čapljina.

Ova višemjesečna istraga je rezultirala u dokazivanju i dokumentovanju organizovane kriminalne grupe koja je tokom 2016. i  2017. godine, izvršila više krivičnih djela kao što su razbojništva na štetu  TC Bingo u Čitluku i Sutini, Robota u Mostaru, benziske pumpe „Čule“ u Mostaru, pljačke više bankomata na području HNK i ZHK, kojom prilikom je otuđen novac u iznosu od više stotina hiljada konvertibilnih maraka. Pored navedenog ova organizovana kriminalna grupa se dovodi u vezu i sa drugim krivičnim djelima kao što su  teške krađe p.m.v., stavljanje u promet opojnih droga, izvršenih na prostoru F BiH.

U sklopu današnjih aktivnosti, a po Naredbama Kantonalnog suda u Mostaru, vrše se pretresi na pet lokacija na području općine Mostar i jednoj lokaciji na području općine Čapljina, u kojim je do sada pronađena određena količina novca, oružja, ručne UKV radio stanice, municije, materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „Kokain“. Također, prilikom pretresanja do sada su oduzeta  četiri motorna vozila za koja se sumnja da su korištena za izvršenje krivičnih dijela ili su kupljena od novca iz počinjenih krivičnih djela.

Tokom ovih aktivnosti je lišeno slobode pet osoba iz Mostara incijala M.M. (1990. god), R.B. (1987. god.), A.B. (1984. god), J.M. (1983.god) i J.U. (1986. god) i jedno lice iz Čapljine incijala I.L. (1977. god), a koji se sumnjiče za krivino djelo „Organizovani kriminal“ iz člana 342., a u vezi sa „Razbojništvo“ 289. „Teška krađe“ 287., „Zloupotreba opojnih droga“ iz člana iz člana 238. KZFBiH

Lica lišena slobode će biti  kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu biti predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko neretvanskog kanona.

Asistenciju u provođenju ovih aktivnosti pruža Ministarstrvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

 

12.12.2017. – Lišene slobode tri osobe koje se sumnjiče za razbojništva nad TC Bingom u Hadžićima i TC Bingom u Bugojnu

Federalna uprava policije kao policijski organ Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine, realizovala je određene aktivnosti u vezi sa rasvijetljavanjem većeg broja krivičnih djela, oružanih razbojništava koja su izvršena na širem prostoru Federacije BiH u toku 2017. godine. Federalna uprava policije je nakon poduzimanja kontinuiranih mjera i radnji na otkrivanju i dokazivanju izvršenih krivičnih djela, tokom 11/12.12.2017. godine na prostoru Kantona Sarajevo i Srednjobosanskog kantona identificirala organiziranu kriminalnu grupu koja je izvršila krivična djela razbojništva nad TC Bingom u Hadžićima i TC Bingom u Bugojnu, kojom prilikom je otuđen novac u iznosu cca. 170.000 KM, a iste se također  mogu dovesti u vezu i sa drugim, većim brojem krivičnih djela izvršenih na prostoru F BiH.

Dana 11/12.12.2017. godine  u suradnji s MUP-ovima Kantona Sarajevo i Srednjobosanskog kantona, lišene su slobode tri osobe, te izvršno ukupno šest pretresa stanova kojom prilikom su pronađeni predmeti izvršenja krivičnog djela ili potiču iz izvršenih krivičnih djela.

Prilikom pretresanja pronađene su automatske puške, pištolji, maske, veće količine novca, panciri, uniforme s natpisom „policija“, rotaciona svjetla, registarske tablice te drugi predmeti koji su korišteni za izvršenje navedenih krivičnih djela ili potiču  iz izvršenih krivičnih djela.

Također, prilikom pretresanja oduzeta su četiri motorna vozila za koja se sumnja da su korišteni za izvršenje razbojništava ili su kupljeni od novca iz počinjenih razbojništava.

U toku je kriminalistička obrada nad uhapšenim osobama: M.O. P.H. i T.M., svi iz Sarajeva,   koje će nakon obrade zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela „Organizirani kriminal“ 342., „Razbojništva“ 289. stav 2. „Teške krađe“ 287. i KZFBiH biti predati Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo na daljnje postupanje.

Operativne aktivnosti Federalne uprave policije u vezi sa navedenim krivičnim djelima se nastavljaju.

Prilikom realizacije navedenih aktivnosti posebnu ulogu i pomoć pružila je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

 

11.12.2017.- Lišena slobode dva lica iz Konjica zbog KD „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“

Dana 11.12.2017. godine, policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, poduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti na području općine Konjic, vezano za krivično djelo „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ iz člana 142. preuzetog iz KZ SFRJ, a u vezi sa članom 22. istog Zakona.

U sklopu navedenih aktivnosti, policijski službenici ove Uprave su po Naredbama Kantonalnog suda u Mostaru, izvršili pretrese stambenih objekata na tri lokacije na području općine Konjic, te su lišili slobode dva lica iz Konjica incijala H.M. (1969.god.) i R.F. (1973.god.) koji se sumnjiče da su 1992. godine kao pripadnici TO RBiH, lišli života jedno lice srpske nacionalnosti.

 Lica lišena slobode će biti kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će biti u zakonskom roku predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona.

 FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

11.12.2017. – Lišeno slobode pet lica koja se sumnjiče za ubistvo generala HVO-a,Vlade Šantića

Dana 11.12.2017. godine, policijski službenici Federalne uprave policije, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti na području općina Bihać i Cazin, vezano za krivično djelo „Ubistvo“ iz člana 36. stav 2. tačka 1. KZ SR BiH.

 U sklopu navedenih aktivnosti, policijski službenici ove Uprave, a po Naredbi Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, lišili su slobode tri  lica iz Bihaća incijala A.H. (1962. god.), K.D. (1968. god.) i J.T. (1962. god.), te dva lica iz Cazina incijala E.K. (1968.god.) i R.B. (1958. god.), koja se sumnjiče da su 9. marta 1995. godine u mjestu Ostrožac, općina Cazin, lišili života tadašnjeg generala-bojnika HVO, Vladu Šantića.

 Lica lišena slobode će biti kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će biti u zakonskom roku predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kantona.

 FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

06.12.2017. – U Bugojnu lišena slobode dva lica zbog KD „Prevara“, „Zlupotreba povjerenja“ i „Krivotvorenje isprava“

Dana 06.12.2017. godine policijski službenici Federalne uprave policije, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona, poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti na području općine Bugojno, vezano za krivična djela „Prevara“ iz člana 294., „Zlupotreba povjerenja“ iz člana 297. i „Krivotvorenje isprava“ iz člana 373. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, a po Naredbama Općinskog suda u Bugojnu, vrše se pretresi tri stambena i tri poslovna objekata na području općine Bugojno, u cilju pronalska vrijednosnih papira, dokumenata, pečata, novca i drugih predmeta koji potiču ili se dovode u vezu sa gore navedenim krivičnim djelima.

Tokom navedenih aktivnosti policijski službenici ove Uprave lišili su slobode dva lica iz Bugojna incijala E.B. (1979. god.) i I.D. (1983. god.) koja se sumnjiče da su u periodu od marta do septembra mjeseca 2017. godine u postupku prometa nekretninama u svojstvu pravnih zastupnika više fizičkih lica sa područja Srednjobosanskog kantona, iste oštetili za vrijednost od cca. 700 000 eura.

Lica lišena slobode će biti kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će biti u zakonskom roku predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Srednjobosanskog kantona.

Asistenciju u provođenju ovih aktivnosti pruža Kantonalno ministarstvo unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona.

 FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

22.11.2017. – “SEXTORTION” upozorenje javnosti

Policijski službenici Odsjeka za borbu protiv kompjuterskog kriminala, Federalne uprave policije su u predhodnom periodu zaprimili više prijava i obavještenja o izvršenju tzv. “Sextortion”, te kontinuirano poduzimali aktivnosti na dokumentovanju istih. S tim u vezi upozoravamo javnost u vezi sa navedenim pojavnim oblikom.

Naime, pojedinci i organizovane kriminalne grupe koristeći tehnike socijalnog inžinjeringa, posredstvom interneta, prvenstveno društvene mreže “Facebook”, predstavljajući se obično kao ženska osoba, navode žrtvu na “chat” sa ciljem razmjene seksualno eksplicitnog sadržaja, a koji sadržaj snimaju bez znanja žrtve, te u nastavku iznuđuju novac, pod prijetnjom javnog objavljivanja na naprijed navedeni način pribavljenih seksualno eksplicitnih sadržaja.

U dosadašnjim istragama utvrđeno je da se napadači nalaze u Nigeriji, te da isti i nakon uplate novca od strane žrtve (od 500,00 Eura do 5.000,00 Eura), nastavljaju sa zahtjevima za uplatu dodatnih novčanih sredstava, a u nastavku vrše javno objavljivanje navedenih seksualno eksplictinih snimaka.

Preporuke policijskih službenika Odsjeka za borbu protiv kompjuterskog kriminala, a koje bi se odnosile na sprečavanje naprijed navedenog vršenja krivičnog djela;

  • Povećano obraćanje pažnje na korištenje ličnih podataka na internetu,
  • Izbjegavanje konverzacije sa osobama čiji identitet vam je poznat isključivo preko interneta,
  • Izbjegavanje dijeljenja seksualno eksplicitnih fotografija i video sadržaja sa trećim osobama na internetu,
  • Podnošenje prijave nadležnoj policijskoj agenciji, kao i administratoru kompanije u konkretnom primjeru “Facebook Ine”, USA.

S poštovanjem,

FEDERALNA UPRAV A POLICIJE

 

08.11.2017.- U toku realizacija operativne akcije “Registar”

Federalna uprava policije od ranih juranjih sati, na području Kantona Sarajevo provodi  operativnu akciju kodnog naziva “Registar“, a koja je inicirana utvrđenim nepravilnostima u Izvještaju o reviziji finansijskih izvještaja Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, koji je sačinjen od strane  Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2013. godinu u pogledu uspostave Jedinstvenog centralnog matičnog registra FBIH od strane Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Postupajući po navedenom Izvještaju Federalna uprava policije je po nalogu Tužilaštva BiH provela opsežne istražne radnje i utvrdila postojanje osnova sumnje da su državljani BiH inicijala P.K. (1953.g.), D.M. (1958.g), te K.K.(1971.g), E.M.(1976.g.) i jedan strani državljanin inicijala A.R., u periodu od 2011. do 2014. godine, u okviru ogranizovane kriminalne grupe, prethodno osmišljenim i usuglašenim zajedničkim djelovanjem pristupili provođenju mjera i radnji u cilju zaključenja štetnog ugovora u vrijednosti od 2.155.000,00 KM za nabavku softverske i hardverske opreme radi uspostave Jedinstvenog sistema centralnog matičnog registra FBiH, sa unaprijed dogovorenim dobavljačem i to  provođenjem postupka pregovaranja bez objave javnog poziva, te su na taj način sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od cca milion KM, a za koji iznos je oštećen Budžet Federacije BiH.

S tim u vezi, a u cilju pronalaska dokaza i predmeta koji se povezuju sa izvršenjem krivičnih djela „Organizovani kriminal“ iz člana 250. KZ BiH, „Pranje novca“ iz člana 209. stav 2. u vezi sa članom 124. tačka c. KZ BiH, „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ iz člana 383. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ F BiH, „Sklapanje štetnog ugovora“ iz člana 252. KZ F BiH, „Davanje dara ili drugog oblika koristi“ iz člana 381. KZ F BiH, „Primanje dara ili drugog oblika koristi“ iz člana 380. KZ F BiH i „Krivotvorenje službene isprave“ iz člana 389. KZ F BiH, policijski službenici Federalne uprave policije trenutno realiziraju Naredbe Suda BiH za pretresanje stanova i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni na više lokacija na području Kantona Sarajevo.

Po završetku radnji pretresa osumnjičena lica će biti lišena slobode, te će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Federalne uprave policije uz Izvještaj na daljnje nadležno postupanje biti predani Tužiteljstvu BiH.

 FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

7.11.2017. – U Zenici održan redovni sastanak direktora Federalne uprave policije i policijskih komesara

Danas, 07.11.2017. godine, u Zenici, okončan je redovni sastanak Koordinacije direktora Federalne uprave policije i policijskih komesara  kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova.

Na održanom sastanku je, u skladu sa utvrđenim dnevnim redom, razmatrana Informacija o stanju sigurnosti na području Federacije BiH za period januar-septembar 2017. godine, kao i druga aktuelna pitanja u vezi sa radom i djelovanjem policijskih struktura u Federaciji BiH.

U tom kontekstu su detaljno analizirani podaci o svim aktivnosti koje su poduzimane u izvještajnom periodu po svim segmentima iz nadležnosti policije.

 Kako je utvrđeno izvršenom analizom stanja u oblasti kriminaliteta, aktuelni parametri ukazuju na činjenicu da je na području Federacije BiH smanjen broj krivičnih djela za 10,04 %. Kako je pojasnio direktor Lukač, ovaj pozitivan trend smanjenja kriminaliteta je evidentan tokom protekle tri godine i nesumnjivo je rezultat dobrog i koordiniranog rada policijskih struktura u Federaciji BiH, koje su sigurno najbolji i najefikasniji  dio državnog aparata, koji i pored teške ekonomske i socijalne situacije u društvu, postiže zavidne rezultate i veoma efikasno i ozbiljno se bori protiv svih vidova kriminaliteta, kao i drugih sigurnosnih izazova koji se pred policiju postavljaju.

 Takođe je konstatovano smanjenje broja prekršaja na području Federacije BiH za 15,51 %. Kada je u pitanju segment bezbjednosti saobraćaja,  naglašeno je da je i u ovoj oblasti evidentan pozitivan trend, te da je broj saobraćajnih nezgoda na  području Federacije BiH smanjen za 7,37%, što predstavlja značajan pomak i rezultat, prvenstveno u kontekstu preveniranja saobraćajnih nezgoda sa težim i smrtnim posljedicama.

Pored analize iskazanih parametara, na održanom sastanku je razgovarano i o drugim aktivnostima, stanju ljudskih resursa, tehničkoj opremljenosti i obučenosti policijskih snaga u Federaciji BiH,  kao i drugim pitanjima u vezi sa radom i djelovanjem policijskih struktura u Federaciji BiH. U završnom dijelu sastanka je razgovarano i o aktuelnim pritiscima koje pojedini visokopozicionirani dužnosnici iz određenih političkih stranaka vrše preko svojih eksponenata u određenim tijelima nekih skupština i parlamenata i na druge načine na policijsku strukturu u  Federaciji BiH, kao i svim negativnim posljedicama takvih ponašanja, te je zaključeno da će se svaki takav slučaj nedozvoljenog djelovanja pojedinaca ili grupa ozbiljno shvatiti, zadokumentovati i da su policijske agencije u Federaciji BiH spremne oduprijeti se takvim pritiscima i adekvatno reagovati, bez obzira odakle oni dolazili.

Policijski komesar Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, koji je bio domaćin ovog sastanka, je naglasio da je zadovoljavajuće stanje bezbjednosti na području Federacije BiH rezultat dobre koordinacije i saradnje policijskih agencija, u smislu razmjene obavještajnih podataka i izvođenja zajedničkih akcija. Takođe je istakao da je stanje bezbjednosti na području Zeničko-dobojskog kantona znatno unaprijeđeno, što pokazuju aktuelni parametri, a što je u konačnici svakako doprinjelo stvaranju jednog sigurnog ambijenta na području cijele Federacije BiH, prvenstveno u kontekstu osiguranja lične i imovinske sigurnosti građana, kao i preveniranja teških krivičnih djela i drugih nedozvoljenih ponašanja, koja mogu narušiti i ugroziti stanje bezbjednosti.

Nakon diskusija i izvršenih analiza doneseni su i određeni zaključci, a u završnom dijelu sastanka je naglašeno da su policijske strukture u Federaciji BiH otvorene za saradnju sa svim policijskim agencijama i tijelima u Bosni i Hercegovini, sa ciljem osiguranja sigurnijeg ambijenta za sve građane u našoj zemlji.

07.11.2017. – Upozorenje javnosti na BEC “Business E-mail Compromise” prevare

Policijski službenici ove Uprave, Odsjeka za borbu protiv kompjuterskog kriminala, u predhodnom periodu zaprimili su više prijava i obavještenja o izvršenju tzv. BEC “Business E-mail Compromise” prevara, te s tim u vezi ovim putem upozoravamo javnost.

Naime, pojedinci i organizovane kriminalne grupe koristeći tehnike napada “phising” i “spoofing”, vrše presretanje e-mail korespodencije, najčešće pravnih lica sa teritorije Bosne i Hercegovine i njihovih poslovnih partnera iz inostranstva, a potom neovlašteno obavljaju izmjenu podataka primatelja novčane transakcije, (izmjene slova u nazivu e-maila, neovlašten pristup dijelu postavki e-maila “e-mail forwarding” i umetanje napadačeve e-mail adrese i sl.) kom prilikom žrtva uplaćuje novac na platformne bankovne račune napadača, predhodno otvorene posredstvom interneta obično u Velikoj Britaniji, Španiji, Republici Poljskoj.

Preporuke Federalne uprave policije u cilju sprečavanje naprijed navedenog vršenja krivičnog djela, je slijedeća:

  • Prilikom obavljanja novčane transakcije, proistekle u konkretnom primjeru iz e-mail korespodencije, korištenje dodatnog vida autentikacije primaoca novca, sa posebnim osvrtom na e-mail poruke u kojima se zahtjeva “hitna” promjena bankovnog računa na koji je potrebno uplatiti novac, a gdje je vidljivo da je firma primalac iz jedne države npr. SR Njemačka, dok je novac potrebno uplatiti na bankovni račun otvoren u drugoj državi, npr. Velika Britanija,
  • Redovno pregledavanja e-mail korisničkog računa, sa akcentom na odjeljak postavke proslijeđivanja e-mail poruke, odnosno lokacija pristupa istom,
  • Provjere zaglavlja zaprimljenih poruka, a kojima se zahtjeva promjena podataka o primaocu novčanih transakcija (promjena bankovnog računa),
  • Hitno prijavljivanje zloupotrebe, kako korespodentnoj banci tako i agencijama za provođenje zakona, a sve u cilju zaustavljanja sporne novčane transakcije.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

3.11.2017. – održan radni sastanak direktora Federalne uprave policije i Atašea za unutrašnju sigurnost Francuske Ambasade u Bosni i Hercegovini

U Sarajevu je danas, 3.11.2017. godine održan radni sastanak direktora Federalne uprave policije Dragana Lukač, Atašea za unutrašnju sigurnost Francuske Ambasade u Bosni i Hercegovini, Jean-François Caparos i zamjenika Atašea, Cedric Grousset, koji su razgovarali o problematici terorizma i organiziranog kriminala.

Prije svega direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač je upoznao Policijskog Atašae i njegovog zamjenika o policijskoj stukturi u Bosni i Hercegovini, nadležnostima policijskih agencija BiH, a prvenstveno nadležnostima Federelane uprave policije.

Na sastanku je postignut dogovor o budućoj suradnji i blagovremenoj razmjeni informacija, što je od ključnog značaja za rad na sprječavanju krivičnih djela iz oblasti terorizma i organizovanog kriminala na teritoriji Bosne i Hercegovine i regiona, a što je regulirano Operativnim sporazumom koji je Bosna i Hercegovina nedavno potpisala sa EUROPOL-om.

S poštovanjem,

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE