22.05.2020. – Lišeno slobode lice zbog KD „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“

Policijski službenici Federalne uprave policije su dana 21.05.2020. godine pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, na području Mostara lišili slobode lice inicijala P.S. (1975.) iz Mostara, zbog  krivičnog djela „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. stav 1. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Postupajući po Naredbi Općinskog suda u Mostaru, izvršen je pretres stana koji koristi osumnjičeni, kojom prilikom je pronađena i oduzeta određena količina materija koje svojim izgledom asociraju na opojne droge amfetamin i kanabis, te digitalna vaga za precizno vaganje, kao i drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelom.

Lice lišeno slobode je kriminalistički obrađeno u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te je u zakonskom roku predat na dalju nadležnost nadležnom  tužilaštvu.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

22.05.2020. – Lišeno slobode lice zbog KD „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“

Policijski službenici Federalne uprave policije su dana 21.05.2020. godine poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, na području Kantona Sarajevo lišili slobode lice inicijala G.S. (1989.), državljanin Republike Turske, zbog  krivičnog djela „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“ iz člana 239. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine,

U sklopu navedenih aktivnosti izvršen je pretres imenovanog lica, kojom prilikom je pronađena i oduzeta određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu kanabis.

Lice lišeno slobode je kriminalistički obrađeno u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će biti u zakonskom roku predat na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

APEL I MOLBA SVIM GRAĐANIMA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

Kao Zamjenik direktora Federalne uprave policije, a ujedno i član Federalnog štaba civilne zaštite,  apelujem na sve građane Federacije Bosne i Hercegovine, da u cilju sprječavanja širenja virusa COVID-19, poštuju sve mjere i preporuke nadležnih u nadolazećem periodu, posebno u dane vikenda kao i predstojećem prazniku. 

Pozivam i molim sve građane da imaju strpljenja naročito u pogledu reduciranja svojih izlazaka, boravka i kretanja na otvorenom, javnim mjestima kao i okolnim izletištima obzirom da nam je došlo lijepo vrijeme. 

Poštujući navedeno, iskreno vjerujem da će građani Federacije Bosne i Hercegovine iskazati, kao i do sada, visok nivo odgovornosti kako prema sebi tako i drugima, te nadležnim organima Bosne i Hercegovine u velikoj mjeri olakšati djelovanje. Samo na taj način možemo svi zajedno  prevazići ovu globalnu prijetnju, te očekivati da se u što skorije vrijeme vratimo u normalan život.

Ujedno želim da zahvalim svima onima koji su se do sada poštivali izdate mjere i naredbe Federalnog štaba civilne zaštite, te vas molim da tako i postupate u narednom periodu, jer je to jedini ispravan način izlaska iz ove za sve nas teške situacije.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

9.4.2020.-Lišen slobode državljanin Kuvajta po međunarodnoj potjernici

Policijski službenici Federalne uprave policije su danas, 9.4.2020. godine na području općine Ilijaš – Sarajevo, poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, identifikovali i locirali državljanina Kuvajta inicijala M.A.A. (1981.), za kojom je bila na snazi međunarodna potjernica raspisana od strane nadležnih organa Kuvajta, zbog krivičnog djela „Nezakonito posjedovanje oružja i municije“ i drugih krivičnih djela povezanih sa terorizmom.

Navedeno lice će nakon kriminalističke obrade u Federalnoj upravi policije, biti predato na dalju nadležnost Suda Bosne i Hercegovine.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

9.4.2020.-Lišeno je slobode lice iz Visokog na osnovu operativne i centralnih potjernica

Dana 08.04.2020. godine u zajedničkim koordinairanim aktivnostima Kantonalnog ministarstva unutrašnji poslova Zeničko-dobojskog kantona, Federalne uprave policije i Obavještajno sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, lišeno je slobode lice iz Visokog inicijala R.G. (1986.) na osnovu operativne potjernice raspisane od strane navedenog ministarstva, te dvije centralne potjernice raspisane od strane Kantonalnog suda u Sarajevu i Općinskog suda u Visokom, zbog izvršenja više krivičnih djela „Teška krađa“ iz člana 287. i „Razbojništvo“ 289. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Lice je od ranije poznato policijskim organima u Bosni i Hercegovini, kao višestruki povratnik u vršenju krivičnih djela.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu naredbe nadležnog Suda izvršen je prteres kuće i pratećih objekata u Visokom koje koristi osumnjičeni, kojom prilikom su pronađeni i oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Lice lišeno slobode je kriminalistički obrađeno od strane policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, te će u zakonsko roku biti predato na dalju nadležnost sudskoj policiji Općinskog suda u Visokom.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

7.4.2020. – Radna posjeta ministra sigurnsoti BiH, gdin. Fahrudina Radončić, Federalnoj upravi policije

Federalnu upravu policija je danas, 7.4.2020. godine posjetio ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, gdin. Fahrudin Radončić, kojom prilikom je održao radni sastanak sa zamjenikom direktora Federalne uprave policije, gdin. Ensadom Korman, vezano za novonastalu situaciju kada je u pitanju pandemija virusa COVID-19.  

Cilj ove službene posjete je uvid u trenutno opće i zdravstveno stanje uposlenika Federalne uprave policije, opremljenost, te aktivnosti koje provodi ova Uprava na sprečavanju i širenju virusa COVID-19, u okolnostima i uslovima uzrokovanim ovom pandemijom.

Ova posjeta je također upriličena u cilju daljeg razvijanja učinkovite saradnje i koordinacije aktivnosti iz djelokruga rada Federalne uprave policije sa Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine, te drugim nadležnim institucijama u državi.

Također, tema razgovora bila je razmjena saznanja o trenutnoj situaciji kada su u pitanju zaraženi i umrli građani Bosne i Hercegovine, aktivnosti koje se sprovode na poštivanju i provedbi preporuka zdravstvenih organizacija o preventivnim mjerama, te mjerama i naredbama kriznih štabova u cilju sprečavanja širenja virusa COVID – 19.

U konačnici zaključeno je da Federalna uprava policije stavila na raspolaganje sve svoje raspoložive ljudske i materijalno tehničke kapacitete, te poduzima sve neophodne mjere i radnje iz svoje nadležnosti na sigurnosti koje između ostalog uključuju i zaštitu zdravlja i života građana Bosne i Hercegovine.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

30.03.2020. – OBILJEŽENA GODIŠNJICA SMRTI ZAMJENIKA MINISTRA FMUP-a, JOZE LEUTARA

Povodom obilježavanja godišnjice smrti zamjenika ministra Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Joze Leutara, 28.03.2020. godine delegacija Federalne uprave policije je položila vijence na mjestu ukopa na groblju „Masline“ u Mostaru.

Istog dana u sjedištu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova u Sarajevu, položeno je cvijeće.

Podsjećamo da je dana 16.03.2020. godine, povodom obilježavanja godišnjice atentata na zamjenika ministra Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Joze Leutara, delegacija Federalne uprave policije položila vijence na spomen – obilježje u Alipašinoj ulici u sarajevskom naselju Ciglane.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

22.03.2020. – Lišen slobode sanitarni inspektor Federalne uprave za inspekcijske poslove zbog KD „Primanje dara i drugih oblika koristi“

Dana 21.03.2020. godine policijski službenici Federalne uprave policije su  poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti na graničnom prijelazu Orašje, lišili slobode sanitarnog inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove, inicijala M.R. (1962.) koje se sumnjiči za krivično djelo „Primanje dara i drugih oblika koristi“ iz člana 380. st. 1. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Lice lišeno slobode se sumnjiči da je u svojstvu sanitarnog inspektora na gore navedenom graničnom prijelazu, dana 17.03.2020. godine, za manju novčanu dobit  propustio da izvrši sanitarnu kontrolu i naloži upravne mjere izolacije dvojici građana koji su se vraćali iz zemlje koja je zahvaćena pandemiom COVID 19, te istima omogućio ulazak u Bosnu I Hercegovinu.

U sklopu navedenih aktivnosti a na osnovu naredbe nadležnog Suda izvršen je pretres službenih prostorija Sanitarne inspekcije koje je koristio osumnjičeni.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

16.3.3020. – Obilježena godišnjica atentata na zamjenika ministra FMUP-a, Joze Leutara

Povodom obilježavanja 21. godišnjice atentata na zamjenika ministra Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Joze Leutara, delegacija Federalne uprave policije je dana 16.03.2020. godine, položila vijence na spomen-obilježje u Alipašinoj ulici u sarajevskom naselju Ciglane.

DSC_0001DSC_0002

DSC_003DSC_04

DSC_005DSC_06

DSC_07DSC_08Delegacija Federalne uprave policije će dana 28.03.2020. godine položiti vjenac u zgradi Federalne uprave policije i u Mostaru na mjestu ukopa pok. zamjenika ministra Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, Joze Leutara.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

13.2.2020. – Lišena slobode dva lica zbog KD „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“

Policijski službenici Federalne uprave policije su dana 12.3.2020. godine poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, na području naselja Dobrinja, Općina Novi Grad, Sarajevo, identifikovali i locirali lice inicijala M.M. (1987.) iz Sarajeva, zbog  krivičnog djela „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine, a za kojim je već bila na snazi centralna potjernica  raspisana na osnovu izvršne presude Općinskog suda u Sarajevu zbog istog krivičnog djela.

Postupajući po Naredbi Općinskog suda u Sarajevu, izvršen je pretres stana koji koristi osumnjičeni, kojom prilikom je pronađena i oduzeta određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojne droge amfetamin, extazi, kanabis, te digitalna vaga za precizno vaganje, kao i drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelom.

U sklopu navedenih aktivnosti, a prilikom pretresa stana lišena je slobode i ženska osoba inicijala  Dž.M. (1988.) iz Sarajeva koja se takođe sumnjiči za počinjenje istog krivičnog djela.

Lica lišena slobode su kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će biti u zakonskom roku predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE