Obavijest i poziv za medije – obilježavanje godišnjice smrti g. Joze Leutara

Poštovani,

Dana 28.3.2019. godine navršava se 20 godina od smrti zamjenika ministra Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova g. Joze Leutara.

U vezi s tim, obavještavamo Vas da će delegacija Federalne uprave policije u znak sjećanja na pokojnog g. Leutara posjetiti mjesto ukopa na groblju Masline u Mostaru te položiti vijenac.

Navedeno će bit realizovano dana 28.3.2019. godine (četvrtak) u 11:00 sati.

S poštovanjem,

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

Obavijest o obilježavanju godišnjice stradanja g. Joze Leutara

Dana 16.3.2019. godine navršava se 20 godina od dana stradanja  zamjenika ministra Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova g. Joze Leutara.

U vezi s tim, obavještavamo Vas da će delegacija Federalne uprave policije, u znak sjećanja na lik i djelo pokojnog g. Leutara, izvršiti postrojavanje policijske jedinice i polaganje vijenca na spomen obilježju koje se nalazi u Alipašinoj ulici u Sarajevu.

Navedena ceremonija biti će održana dana 16.3.2019. godine sa početkom u 07:45 sati (vrijeme stradanja pokojnog g. Leutara).

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

11.3.2019.- U operativnoj akciji “Prizma” lišeno slobode 13 lica zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga

Policijski službenici Federalne uprave policije su danas, 11.3.2019. godine pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, nakon višemjesečne istrage, započeli sa realizacijom operativne akcije kodnog naziva „PRIZMA“ na području Kantona Sarajevo, a vezano za krvično djelo „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. stav 2. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu današnjih aktivnosti, a po Naredbama Općinskog suda u Sarajevu vrše se pretresi na 10 lokacija na području općine Centar i Novi grad, te je lišeno slobode do sada 13 lica iz Sarajeva incijala E.B. (1989.) N.B. (1991.),  E.S. (1989.), S.Ž. (1989.), E.S. (1991.), A.T. (1981.), A.P. (1983.), E.G. (1988.), E.C. (1992.), E.Ž. (1998.), A.M. (1998.), Dž.Š. (1997.), M.B. (1988.), koji se sumnjiče da su djelovali kao kriminalna grupa koja je u vremenskom periodu od septembra 2018. godine do danas  na području Kantona Sarajevo i šire, u cilju sticanja protupravne imovinske koristi  neovlašteno  kupovali, držali, prenosili i prodavali opojnu drogu „Cocain“, „Spid“, „Cannabis Sativa L“ i „Heroin“.

Prilikom današnjih pretresa kao i tokom provođenja istrage, pronađeno je i oduzeta određena količina NN materije koja asocira na opojene droge „Spid“, „Cannabis Sativa L“, „Heroin, veća količina novca i jedno terensko motorno vozilo marke „Audi Q7“, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelom.

Lica lišena slobode će biti kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu u zakonskom roku biti predata Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Asistenciju prilikom realizacije današnjih aktivnosti pružaju pripadnici ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

 Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.

 FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

19.02.2019.- U realizaciji operativne akcije “BIC” lišeno slobode jedno lice zbog iznude

Dana 19.02.2019. godine policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i angažman Specijalne policijske jedinice, započeli sa realizacijom operativne akcije kodnog naziva „BIC“, na području Sarajevskog Kantona, u cilju dokumentovanja lica koja se dovode u vezu sa krivičnim djelom „Iznuda“ iz člana 295. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po Naredbi Općinskog suda u Sarajevu, izvršen je pretres i lišenje slobode jednog lica iz Sarajeva inicijala H.M. (1963.god.) koje je od ranije poznato kao višetruki povratnik u vršenju krivičnih djela, a koje se sumnjiči da je danas u prijepodnevnim satim na području općine Centar – Sarajevo, od jednog lica iznudilo  5000 KM uz prethodno upućene prijetnje opasne po život njega i njegove porodice.

Prilikom lišenja slobode i pretresa navedenog lica pronađen i izuzet novac u iznosu 5000KM, vatreno oružje, municija, mobilni telefonski aparat i SIM kartica, te drugi predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem gore navedenih krivičnih djela.

Lice lišeno slobode biti će kriminalistički obrađeno u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predata Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.

 FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

13.02.2019. – Saopštenje za javnost

Federalna uprava policije u dosadašnjem periodu nije bila u mogućnosti davati izvještavati javnost i pružati informacije vezane za mjere i radnje koje je poduzimala iz svoje nadležnosti, u cilju pronalaska i dokumentovanja izvršioca krivičnog djela „Ubistvo“ nad policijskim službenikom Federalne uprave policije Mahirom Begićem, koje je počinjeno od strane lica Edin Gačić, s obzirom da su aktivnosti ove Uprave bili na najvišem nivou i zbog toka istrage nismo bili u mogućnosti davati više detalja.

Podsjećamo javnost da je Edin Gačić, koji je bio u bjekstvu od 04.02.2019. godine kada je u mjestu Podorašac kod Konjica lišio života lice Saud Sultanić, dok je dana 09.02.2019. godine Gačić lišio života policijskog službenika Federalne uprave policije Mahira Begića, koji je radio na redovnom osiguranju Centra za obuku Suhodol, kod Tarčina.

Federalna Uprava policije na čelu sa zamjenikom direktora Ensadom Kormanom, ovim putem, kao prvo želi da se zahvali svim građanima Bosne i Hercegovine, prvenstvo na njihovoj hrabrosti da se suoče sa teškim danima koji su iza nas. Takođe Uprava policije izražava veliko poštovanje prema građanima, koji su svojim aktivnim doprinosom, kroz davanje informacija o samom licu Edinu Gačiću na osnovu kojih je pravljen profil potraživane osobe, tako i o svakodnevnom pružanju informacija o potencijalnom kretanju istog, uveliko doprinijeli napretku u određenim segmentima istrage. Takođe se zahvaljujemo građanima na iskazanom povjerenju da će policijske snage, u svakom trenutku, biti opredijeljeni da osiguraju ličnu i imovinsku sigurnost svih građana Bosne i Hercegovine, kao i mnogo puta do sada.

Policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i uz saradnju ostalih kantonalnih tužilaštava, te veliku podršku Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Federalne Uprave civilne zaštite, Državne agencije za istrage i zaštitu, i Granične policije BiH kontinuirano od 09.02.2019. godine poduzimali mjere i radnje na pronalasku potraživanog lica.

U sklopu navedenih aktivnosti, angažovana su sva raspoloživa materijalno-tehnička sredstva, kao i ljudski kapaciteti kako Federalne uprave policije, tako i svih ostalih sigurnosnih i drugih institucija koje su dale svoj nemjerljiv doprinos u lociranju navedenog lica. Izuzetan doprinos u ovim aktivnostima imala je i Obavještajno sigurnosna agencija BiH sa svojim kapacitetima.

Federalna uprava policije je formirala Operativni štab, kojim je rukovodio zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman, a koji je u svom svakodnevnom zasjedanju u punom kapacitetu sa svim raspoloživim resursima, koordinirano i kontinuirano djelovao na poduzimanju svih mjere i radnji na pronalasku i rasvjetljavanju ovih krivičnih djela, te privođenju osumnjičenog licu pravde.

Dana 12.02.2019. godine osumnjičeni je od strane policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo na lokalitetu naselja Košćan kod Hadžića, nakon razmjene unakrsne vatre, lišili života lice Edin Gačić, a kojom prilikom je jedan od pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zadobio lakše tjelesne povrede, te je nakon devet dana okončana najopsežnija potraga za jednim licem u novijoj historiji ove države.

Uvažavajući veliki značaj medija, Federalna uprava policije želi da iskaže svoje puno poštovanje i zahvalnost prema svim medijskim kućama, koje su proteklih dana pružale maksimalnu podršku kako policijskim službenicima u razumijevanju da izjave nekada nismo bili u mogućnosti davati zbog tokova istrage, tako i punu podršku građanima Bosne i Hercegovine korektnim izvještavanjima sa terena.

Ovim putem Federalna uprave policije želi da se zahvali pripadnicima sigurnosnih agencija, ali i drugim institucijama Bosne i Hercegovine, koje su dale punu podršku u svim do sada sprovedenim aktivnostima vezanim za pronalazak lica Edin Gačić.

 FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

11.02.2019. – Poziv na Komemoraciju

Poštovani ,

Obavještavamo Vas da će se Komemoracija povodom smrtno stradalog pripadnika Federalne uprave policije, Mahira Begića, održati u prostorijama Doma Policije, Tina Ujevića br. 1, dana 12.02.2019. godine sa početkom u 11,00 sati, a nakon komemoracije, dženaza će se održati na mezarju Lokve, opština Hadžići, u 15,00 sati istog dana.

 FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

U operativnoj akciji „LIM“ zaplijenjeno više od 25 kilograma „skanka“

Dana 8.2.2019. godine na području Sarajeva policijski službenici Federalne uprave policije su uz asistenciju Obavještajno-sigurnosne agencije BiH sproveli operativnu akciju „LIM“ kojom prilikom su dvije osobe lišene slobode.

Ova operativna akcija sprovođena je pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a po naredbi Općinskog suda u Sarajevu.

Tokom aktivnosti privedena su dva lica inicijala M.D. (1990) i O.M. (1976) te su urađeni pretresi osoba i putničkih motornih vozila koje imenovani koriste.

Izvršenim pretresanjima pronađeno je 30 pakovanja sa sadržajem biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu Cannabis Sativa L uličnog naziva „skank“ (više od  25 kg), mobilni telefonski aparati kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokazi u krivičnom postupku.

5 6

Predmetna lica će nakon obrade, u zakonskom roku, biti predata nadležnom Tužilaštvu na daljnju nadležnost i postupanje.

Policijski službenici Federalne uprave policije nastavit će daljnji rad s ciljem rasvjetljavanja svih okolnosti te dokumentovanja nelegalnih aktivnosti vezanih za predmetna i povezana lica te predmetno krivično djelo.

U slučaju noviih informacija i detalja o ovoj aktivnosti javnost će  biti blagovremeno obaviještena.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

Provođenjem operativne akcije „KALIN“ slobode lišena dva lica

Nakon provođenja opsežnih istražnih radnji dana 7.2. 2019. godine policijski službenici Federalne uprave policije su na području Kantona 10, opština Tomislavgrad, uz podšku Specijalne policijske jedinice FUP-a, Sektora za podršku FUP-a i asistenciju Obavještajno-sigurnosne agencije BiH te policijskih službenika MUP-a Kantona 10, sporoveli akciju kodnog naziva „KALIN“ tokom koje su slobode lišena dva lica.

U toku je ispitivanje privedenih lica, a radi se o L.G.(1977) i P.G. (1971) koje će nakon obrade, u za to predviđenom zakonskom roku, biti predata nadležnim organima na nadležnost i daljnje postupanje.

1 2 3 4

Kao rezultat operativne akcije koja je provedena po nalogu nadležnog Općinskog suda Livno i pod nadzorom KT Livno zaplijenjene su veće količine (oko sedam kilograma) materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu skank.

IMG-58ff3e6beea0db2e297de45d4b10aa7a-V

IMG-f660848bd2b68da62faf3dbc7cc26991-V

Policijski službenici Federalne uprave policije i dalje nastavljaju provođenje mjera i radnji s ciljem dokumentovanja nelegalnih aktivnosti koje je provodila organizovana kriminalna grupa koja se bavi nabavkom i rasturanjem opojnih droga.

U slučaju  noviih informacija i detalja o ovoj aktivnosti javnost će  biti blagovremeno obaviještena.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

6.2.2019. godine – Saopštenje za javnost

U Sarajevu je dana 01.02.2019. godine održana radna sjednica Kolegija Federalne uprave policije, na kojoj su razmatrani postignuti rezultati rada organizacionih jedinica FUP-e tokom mjeseca januara 2019. godine, način unaprjeđenja  i ostala aktuelna pitanja koja se odnose na nesmentan rad i funkcionisanje Uprave policije.

Kolegij Federalne uprave policije je predvodio, načelnik Federalne istražne službe kriminalističke policije, glavni inspektor Hafizović Nurudin, koji će shodno članu 45. stav 3. Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije Bosne i Hercegovine, rukovoditi Federalnom upravom policije do zvaničnog imenovanja direktora, odnosno zamjenika direktora Federalne uprave policije

Posebno se osvrnulo na funkcionisanje Federalne uprave policije i novonastalu situaciju, obzirom na činjenicu da je u toku procedura izbora i imenovanja direktora i zamjenika Uprave policije.

1

2

Nakon što su rukovodioci osnovnih organizacionih jedinica iznijeli rezultate svog rada za gore navedeni period i upoznali sa planiranim aktivnostima za naredni period, te iznijeli svoje stavove vezano za aktuelnu situaciju u Upravi policije, iskazali su punu podršku da se bez obzira na upražnjene pozicije direktora i zamjenika direktora Uprave nastavi nesmetano funkcionisanje i rukovođenje organom, a u skladu sa zakonskim propisima i procedurama.

Također, je  konstatovano  da će Federalna uprava policije kao i do sada nastaviti svoje kontinuirano djelovanje u punom kapacitetu na sprječavanju i otkrivanju  krivičnih djela i izvršilaca iz svoje nadležnosti, djelujući isključivo na osnovama zakonitosti u radu, profesionalnom odnosu i primjeni pravila struke.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

28.01.2019.- Priopćenje za javnost

U vezi sa dezinformacijama koje su dana 27.01.2019. godine plasirane u javnost, a u vezi sa odlaskom u mirovinu Direktora Federalne uprave policije, u određenim glasilima, a posebno u dnevnom listu „Dnevni avaz”, Federalna uprava policije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine, radi istinitog informiranja javnosti izdaje slijedeće priopćenje:

 • Federalna uprava policije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine je stožerni policijski organ u našoj zemlji i glavni je nositelj u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine
 • Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova je utemeljeno Vašingtonskim sporazumom iz 1994. godine i potvrđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom iz 1995. godine;
 • Federalna uprava policije je profesionalni policijski organ sa policijskim ovlastima na čitavom prostoru Federacije Bosne i Hercegovine;
 • Na poziciji Rukovoditelja ovog organa je Dragan Lukač i dužnost Direktora obnaša u razdoblju od 07.12.2010. godine;
 • Na dužnost Direktora FUP-e policijski službenik Dragan Lukač, sa činom glavni inspektor je izabran prvi puta koncem 2010. godine od strane Neovisnog odbora, koji je tijelo Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, te ponovno reizabran na ovu dužnost od strane Neovisnog odbora, kao najbolji kandidat u okviru provedene konkursne procedure javnog konkursa krajem 2014. godine;
 • Glavni inspektor Dragan Lukač je utemeljio Upravu policije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine 2001. godine i njen je prvi direktor u razdoblju 20.03.2001. godine do 15.11.2002. godine;
 • Gospodinu Draganu Lukač je 2002. godine dodjeljen čin general policije;
 • U čitavom vremenu rukovođenja Federalnom upravom policije ovaj policijski organ je sve poslove iz svoje nadležnosti obavljao zakonito, profesionalno i stručno;
 • U periodu 2010. – 2018. godine Federalna uprava policije je podnijela 2500 krivičnih prijava u okviru kojih su tretirana najsloženija krivična djela organiziranog kriminala, finansiskog kriminala i korupcije;
 • Upravo iz prethodno navedenih razloga Federalna uprava policije i sam Direktor, koji predstavlja ovaj organ, su bili izloženi stalnom pritisku kriminalnih krugova koji su najčešće vršeni kroz razne medije, kako bi se Federalna uprava policije destabilizirala, a njen Direktor uklonio sa ove pozicije;
 • Gospodin Dragan Lukač je 02.05.2017. godine doživio infarkt miokarda sa posljedicom teškog srčanog oboljenja;
 • Zbog teškog zdravstvenog stanja imenovani je sa 28.01.2019. godine podnio ostavku na poziciju Direktora Federalne uprave policije Neovisnom odboru, tijelu koje je izvršilo izbor istog na navedenu poziciju;
 • Sa danom podnošenja ostavke prestaje, bez odlučivanja ili rasprave, bilo kojeg organa i tijela, a samim tim, i sve ovlasti i funkcionalni čin glavni generalni inspektor policije koji nosi pozicija Direktora policije;
 • Primjenjujući u tom slučaju odredbu iz čl. 71. stav (3) Zakona o policijskim službenicima FBiH, u kojem stoji „Rukovoditelj i zamjenik rukovoditelja policijskog organa GUBE činove iz st. 1. i 2. ovog člana po okončanju mandata (gosp. Dragan Lukač je podnio ostavku i tim činom okončao mandat) i RASPOREĐUJE se NA RADNA MJESTA koja odgovaraju tom činu”, Federalna uprava policije je sa danom 29.01.2019. godine donijela Rješenje o vraćanju u čin glavnog inspektora gosp. Dragana Lukača, u istom je bio i prije izbora na poziciju Direktora.
 • Pošto, policijski službenik Dragan Lukač nakon prestanka mandata (podnošenjem ostavke), a nakon izvršenog uvida u dostavljene podatke PIO/MIO, je navršio 40 godina staža osiguranja, istome je od strane Federalne uprave policije doneseno Rješenje o prestanku radnog odnosa sa 30.01.2019. godine.
 • Dakle, policijski službenik Dragan Lukač ne ostaje u navedenom vremenu u radnom odnosu u Federalnoj upravi policije, kako je to u pojedinim medijima objavljeno, niti u bilo kom drugom organu;
 • Gospodin Dragan Lukač nikad nije izgubio status policijskog službenika, jer status policijskog službenika se gubi danom donošenja Rješenja o prestanku radnog odnosa, a to je 30.01.2019. godine, kako je to propisano Zakonom o policijskim službenicima;
 • Sva postupanja Federalne uprave policije u vezi sa rješavanjem radno-pravnog statusa gospodina Dragana Lukača provedena su u okviru odredbi Zakona o unutrašnjim/unutarnjim poslovima FBiH, Zakon o policijskim službenicima FBiH, Zakona o radu FBiH i Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika FBiH, i u čitavoj proceduri sve je realizirano javno i transparentno;
 • Sve, na početku navedene ocjene koje je objavila štampa/portali i oglašavanje preko istih u vezi sa navedenim određenih kriminalnih krugova, su u funkciji pokušaja destabiliziranja Federalne uprave policije, i rušenja vjerodostojnosti njenog djelovanja, uz podršku skupine angažiranih insajdera iz Federalne uprave policije, sa ciljem kadrovskog instaliranja podobnih kadrova na ključne pozicije u Federalnoj upravi policije, u vremenu koje slijedi;
 • Federalna uprava policije će i ubuduće djelovati isključivo na osnovama zakonitosti u radu, profesionalnog odnosa i primjeni pravila struke, bez obzira na sve pokušaje uticaja inkriminiranih pojedinaca i grupa;
 • Kriminalno-mafijaške hobotnice mogu i dalje očekivati da će Federalna uprava policije, kao i do sada „moći dobaciti puno više od petog kata i puno dalje od Konjica”.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE