18.10.2018. – Provedena operativna akcija “Giannini”, lišena slobode tri lica te zaplijenjena materija za proizvodnju droge

Aktivnosti su realizovane u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona te po naredbama Općinskog suda u Visokom i Općinskog suda u Sarajevu.

U sklopu navedene akcije, lišena su slobode tri lica sa područja općine Visoko, inicijala M.F. (1984.), N.S. (1996.) i K.E. (1984.), te su izvršeni pretresi na tri lokacije, kojom prilikom je pronađeno i oduzeto cca. 11 litara tekućine koja asocira na amfetaminsku bazu tzv. “amfetaminsko ulje“ koja je bila najvjerovatnije pripremljena za korištenje u proizvodnji opojne droge amfetamin, putničko motorno vozilo sa namjenski urađenim prostorima za krijumčarenje, vojno i civilno vatreno naoružanje, mobilni telefonski aparati i SIM kartice i dr. Pravovremenim djelovanjem spriječeno je stavljanje u promet nekoliko desetina kilograma opojne droge amfetamin koja bi bila proizvedena iz „amfetaminskog ulja“ a koja supstanca se sukladno Zakonu o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga BiH nalazi na listi tvari i biljki pod strogim nadzorom.

Lica lišena slobode su privedena u službene prostorije Federalne uprave policije radi kriminalističke obrade, nakon čega će u zakonskom roku, biti predata uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu Kantonalnom tužilaštvu ZDK.

Podsjećamo da su policijski službenici Federalne uprave policije tokom mjeseca jula 2018. godine provodeći OTA Duga, lišili slobode tri osobe na području Kantona Sarajevo gdje su pretresima objekata koje su isti koristili pronađene materije koje su korištene za proizvodnju opojne droge amfetamin i metamfetamin te tom prilikom zaplijenjeno više od 5 000 kom. tableta koje svojim izgledom asociraju na opojnu drogu metamfetamin tzv. „extazi“, cca. 1 kg materije koja  svojim izgledom asocira na opojnu drogu „amfetamin“ te druge materije koje se koriste u ilegalnoj proizvodnji opojne droge.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

 

 

15.10.2018. – U realizaciji operativne akcije “Plaža” lišena slobode tri lica zbog KD “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“

Dana 15.10.2018. godine, policijski službenici Federalne uprave policije su po naredbama Općinskog suda u Konjicu, a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, započeli sa realizacijom operativne akcije kodnog naziva „PLAŽA“, a vezano za krivično djelo „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. KZ FBiH.

U sklopu navedene akcije, lišena su slobode tri lica sa područja općine Jablanica, inicijala K.D. (1993. god.), M.D. (1970. god.) i Ž.J. (1983. god.), te su izvršeni pretresi na tri lokacije, kojom prilikom je pronađeno i oduzeto cca. 1 kg. opojne droge „Cannabis“ koja je bila pripremljena za dalju prodaju, više od 70 komada stabljika opojne droge „Cannabis“ u fazi sušenja, pribor za drobljenje, vojno vatreno naoružanje, mobilni telefonski aparati i SIM kartice.

Lica lišena slobode su privedena u službene prostorije Federalne uprave policije radi kriminalističke obrade, nakon čega će u zakonskom roku biti predata uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu, nadležnom tužilaštvu.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

12.10.2018.- Lišeno slobode lice za kojim je raspisana međunarodna potjernica

Dana 11.10.2018. godine policijski službenici Federalne uprave policije su poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a uz asistenciju Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, identifikovali i locirali lice Kurlas Tayfun Jack, za kojim je od strane nadležnih organa R Njemačke raspisana međunarodna potjernica zbog krivičnih djela „Razbojništvo“, „Ucjena“ i „Teško razbojništvo“ Krivičnog Zakona R Njemačke.

Navedeno lice je istog dana lišeno slobode, te predato na dalju nadležnost Suda Bosne i Hercegovine.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

28.09.2018. – Najava specijalne emisije o Federalnoj upravi policije u Slučajevima X

Aktivnosti F MUP-a i Federalne uprave policije u borbi protiv najsloženijih vidova kriminala bit će ekskluzivno prezentirane u specijalnoj emisiji, koja će se emitirati u emisiji „Slučajevi X“ na Hayat TV-u, u nedjelju (30.9.2018. godine)  u 20:00 sati.

Ekipa Hayat TV-a i pripadnici FUP-a uložili su velike napore tokom snimanja koje je proteklo bez ikakvih problema.

Emisija koja govori o rezultatima FUP-a i požrtvovanosti njenih pripadnika pokazuje drugu stranu ove agencije koju građani do sada nisu imali priliku vidjeti. O aktivnostima FUP-a govore forenzičari, kriminalistički policajci, ali i specijalci. U emisiji će se ekskluzivno emitirati priča o Specijalnoj policijskoj jedinici Federalne uprave policije koja se u BiH smatra najjačom, najopremljenijom i najobučenijom, a u regiji se smatra jednom od najelitnijih specijalnih jedinica. Prikazat će se  do sada neviđene autentične snimke policijskih akcija koje je u proteklom periodu izvela Federalna uprava policije, jedina pravna nasljednica nekadašnjeg republičkog MUP-a, što je ujedno čini i najstarijom policijskom agencijom u BiH.

Najavu emisije možete pogledati na ovom linku:

https://www.youtube.com/watch?v=e795J6kfchw

26.07.2018.- Lišena slobode tri lica zbog online prevara putem interneta

Policijski službenici Federalne uprave policije dana 26.07.2018. godine pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona,  poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti na području spomenutog kantona, a vezano za krivično djelo  „Prevara“ iz člana 294. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, a po Naredbi Općinskog suda u Zenici, izvršeni su pretresi na tri lokacije na području općine Zenica, te su lišene slobode tri lica iz Zenice inicijala M.B. (1994.god), A.V. (1996. god.) i Dž.A. (1990. god.) koja se sumnjiče da su u prethodnom periodu izvršili više online prevara putem interneta, nudeći na prodaju određene „nepostojeće“ proizvode, pri čemu je oštećeno više desetina fizičkih lica sa područja Bosne i Hercegovine i zemalja regiona R Hrvatska, R Srbija, R Crna Gora, R Makedonija i R Slovenija, pri čemu je istima pričinjena veća materijalna šteta (tačan iznos se još uvijek utvrđuje).

Prilikom pretresa, do sada je pronađena i oduzeta određena količina novca, računara i druga računarska oprema, mobilni telefonski aparati, SIM kartice i drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelom.

Lica lišena slobode su  privedena u službene prostorije Federalne uprave policije radi kriminalističke obrade nakon čega će ista biti u zakonskom roku predata Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

13.07.2018.- U nastavku operativne akcije „Duga“ lišeno slobode jedno lice i pronađena oprema za proizvodnju opojne droge

U nastavku operativne akcije „Duga“, policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i asistenciju Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, lišili slobode još jedno lice iz Sarajeva incijala D.C. (1976.god) koje se sumnjiči za krivično djelo „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Prilikom pretresa stambenih prostorija koje koristi osumnjičeni, pronađena je i oduzeta mašina za tabletiranje, metalni nastavci sa žigom i drugi predmeti, koji su korišteni za proizvodnju i stavljanje u promet  opojne droge „ekstazi“. Također, pronađeno je i oduzeto oko 300 NN tableta koje asociraju na opojnu drogu „ekstazi“ i cca. 2 kg. praškaste NN materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „metamfetamin“, te drugi predmeti koji se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelom.

Nakon izvršenog pretresa lice D.C. je privedeno u  službene prostorije Federalne uprave policije radi kriminalističke obrade, te će uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu u zakonskom roku biti predato na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, u sklopu iste  akcije u utorak, 10.07.2018. godine lišena su slobode dva lica  Đ.K. (1983. god) i A.K. (1984 .god), u čijim stambenim objektima je prilikom pretresa pronađeno i oduzeto više od 5 000 kom. NN tableta koje svojim izgledom asociraju na opojnu drogu „ekstazi“, cca. 1 kg NN materije koja  svojim izgledom asocira na opojnu drogu „anfetamin“, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode  u vezu sa predmetnim krivičnim djelom.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

10.07.2018.- U operativnoj akciji “Duga” lišena slobode dva lica zbog KD „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga

Dana 10.07.2018. godine policijski službenici Federalne uprave policije pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i asistenciju Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, započeli su sa realizacijom operativne akcije kodnog naziva „Duga“ na području navedenog Kantona, a vezano za krivično djelo „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U skopu navedenih aktivnosti, a po Naredbi Općinskog suda u Sarajevu izvršeni su pretresi na dvije lokacije na području opićina Stari grad i Novo Sarajevo, te su lišena slobode dva lica iz Sarajeva incijala Đ.K. (1983. god) i A.K. (1984 .god) koja se sumnjiče za gore navedeno krivično djelo.

Prilikom pretresa pronađeno je i oduzeto više od 5 000 kom. tableta koje svojim izgledom asociraju na opojnu drogu „extazi“, cca. 1 kg materije koja  svojim izgledom asocira na opojnu drogu „anfetamin“, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode  u vezu sa predmetnim krivičnim djelom.

Lica lišena slobode će nakon kriminalističke obrade u Federalnoj upravi policije uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, u zakonskom roku biti predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

 FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

Poziv na press

Poštovani predstavnici medija,

Obavještavamo Vas da će se povodom obilježavanja 1. jula – “Dana policije u Federaciji Bosne i Hercegovine” u petak, 29.6.2018. godine sa početkom u 11,00 sati u Domu policije ul. Tina Ujevića 1., Sarajevo, održati zajednička radno – svečana sjednica Kolegija Federalne uprave policije i Federalnog ministarstva unutrašnjih/unutarnjih poslova.

U sklopu navedenih aktivnosti položit će zakletvu 15 policijskih službenika koji su završili školovanje na Policijskoj akademiji u Sarajevu, a koji će zvanično zasnovati radni odnos u Specijalnoj policijskoj jednici, Federalne uprave policije.

Prije početka svečanog kolegija, tačnije u 10.45 sati u Domu policije, medijma će se obratiti, odnosno biti će omogućeni pojedinačni intervijui sa direktorom Federalne uprave policije, Draganom Lukač i ministarom Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, Aljošom Čampara.

Dolazak možete potvrditi na tel. br. 061/198-981 ili e-mail: glasnogovornik@fup.gov.ba.

S poštovanjem,

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

21.06.2018.- Okončane dvodnevne koordinirane aktivnosti kontrole 83 poslovna subjekta

Policijski službenici Federalne uprave policije i Kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u suradnji sa Poreskom upravom FBiH, su sproveli opsežne dvodnevne koordinirane aktivnosti na području cijele FBiH koja je imala za cilj kontrolu auto-otpada, auto-servisa i drugih poslovnih subjekata koji se bave prodajom polovnih dijelova za putnička motorna vozila.

Ovim operativnim aktivnostima izvršen je pregled i kontrola prema 83 poslovna subjekta u FBiH za koje je postojala sumnja da posluju nelegalno,  a kojom prilikom je utvrđeno da su 52 poslovna subjekta nelegalna, a 12 legalna, dok se za preostalih 19 vrše dodatne provjere i kontrola.

Za nelegalne poslovne subjekte Porezna uprava FBiH,  izdala je u skladu sa zakonskim propisima Rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti, te izvršila pečaćenje objekta kao i izdavala prema određenim poslovnim subjektima i odgovarajuće prekršajne naloge.

Prilikom ovih aktivnosti pronađeno je i zapečaćeno više od 130 putničkih motornih vozila, 16 kombi vozila, više desetina motora i mjenjača za putnička motorna vozila, 350 šasija od putničkih motornih vozila te veće količine dijelova od istih.

Ove aktivnosti su samo dio mjera i radnji koje provedi Federalna uprava policije u saradnji sa Kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova i drugim nadležnim institucijama za provođenje Zakona u cilju borbe protiv organizovanog kriminala u vezi sa otuđenjima motornih vozila.

Podsjećamo, otuđena motorna vozila nerjetko završavaju na auto-otpadima gdje se rasklapaju s ciljem daljnje preprodaje dijelova od istih.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

01.06.2018. – U realizaciji OTA “FDS” lišeno slobode šest lica

Policijski službenici Federalne uprave policije su dana 31.05.2018. godine pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, započeli sa realizacijom operativne akcije kodnog naziva „FDS“ na području navedenog Kantona, a vezano za krivično djelo „Udruživanje radi činjenja krivičnog djela“ iz člana 340., a u vezi sa krivičnim djelom „Krađa“ iz člana 286. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedene akcije, a po Naredbama Općinskog suda u Sarajevu, vrše se pretresi stambenih objekata na više lokacija na području Kantona Sarajevo, te je do sada lišeno slobode šest lica, incijala A.S. (1968.), K.M. (1975.), S.P. (1978.), N.B. (1976.), A.M. (1965.) i M.J. (1981.),  a koja se dovode u vezu sa naprijed navedenim krivičnim djelima.

Prilikom pretresa, do sada je pronađena i oduzeta veća količina duhana, cigareta i duhanskih proizvoda, te veća količina novca, vatreno oružje, mobilni telefonski aparati, SIM kartice i drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelom.

Lica lišena slobode se privede u službene prostorije Federalne uprave policije radi kriminalističke obrade nakon čega će ista biti u zakonskom roku predata Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu.

Asistenciju prilikom pretresa pružaju pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE