Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača na osnovu Obavještenja o nabavci Sl. glasnik BiH br. 26

30.04.2015.

Odluke na osnovu Obavještenja o nabavci objavljenog u “Službenom glasniku BiH” br. 26 o izboru najpovoljnijeg ponuđača za nabavku goriva, maziva, lož ulja i mlaznog goriva za helikopter za 2015. godinu: Obavještenje o nabavci SGBiH br 26 Odluka

———————————————————————————————————————

Bilten dnevnih događaja za dan 29/30.04.2015. godine

Na osnovu izvještaja operativnih centara kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova i Federalne uprave policije, tokom navedenog perioda na području Federacije BiH registrovano je:

48 krivičnih djela i to:

–  dva razbojništva;

– pet nasilja u porodici;

–   dva oštećenja tuđe stvari;

–   jedno ugrožavanje sigurnosti;

–   18 teških krađa;

–   sedam krađa;

–   13 ostalih krivičnih djela;

39 narušavanja javnog reda i mira, u kojima su tri lica zadobila lakše tjelesne povrede

78 saobraćajnih nezgoda, u kojima je jedno lice smrtno stradalo, pet lica zadobilo teške a 12 lica lakše tjelesne povrede

18 lica je lišeno slobode, a 14 lica je zadržano

Bilten dnevnih događaja za dan 28/29.04.2015. godine

Na osnovu izvještaja operativnih centara kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova i Federalne uprave policije, tokom navedenog perioda na području Federacije BiH registrovano je:

49 krivičnih djela i to:

–  dva razbojništva;

– pet nasilja u porodici;

–   četiri oštećenja tuđe stvari;

–   dva izazivanje opšte opasnosti;

–   17 teških krađa;

–   dvije krađe;

–   17 ostalih krivičnih djela;

43 narušavanja javnog reda i mira, u kojima je sedam lica zadobilo lakše tjelesne povrede

87 saobraćajnih nezgoda, u kojima je 18 lica zadobilo lakše tjelesne povrede

24 lica su lišena slobode, a 18 lica je zadržano

Priopćenje za javnost povodom napada na policijsku stanicu u Zvorniku

28.04.2015.

Federalni ministar unutarnjih poslova BiH Aljoša Čampara i direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač, u vezi sa napadom na policijsku stanicu u Zvorniku koji je izvršen 27.04.2015. godine, izražavaju sućut obitelji poginulog policajca. Odmah poslije saznanja o događaju ostvaren je kontakt sa ministrom unutarnjih poslova RS i direktorom policije MUP-a RS.

Federalno ministarstvo unutarnjih poslova i Federalna uprava policije sa svim svojim kapacitetima stoji na raspolaganju policiji RS i želimo da se ovaj događaj u cjelini rasvijetli i spriječi bilo koji pokušaj narušavanja sigurnosne situacije na prostoru Bosne i Hercegovine. Izražavamo svoju bezrezervnu opredijeljenost za zajedničku aktivnost policije u Bosni i Hercegovini u borbi protiv terorizma i svih drugih oblika kršenja zakona u želji da održimo povoljan sigurnosni ambijent u našoj zemlji i pružimo sigurnost svim našim građanima.

DIREKTOR

Glavni generalni inspektor

Dragan Lukač

MINISTAR

 Aljoša Čampara

 

 

Bilten dnevnih događaja za dan 27/28.04.2015. godine

Na osnovu izvještaja operativnih centara kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova i Federalne uprave policije, tijekom navedenog perioda na području Federacije BiH registrirano je:

55 kaznenih djela i to:

–   dva razbojništva;

–   dva nasilja u obitelji;

–   tri oštećenja tuđe stvari;

–   jedno ugrožavanje sigurnosti;

–   jedno silovanje;

–   25 teških krađa;

–   sedam krađa;

–   14 ostalih kaznenih djela;

49 narušavanja javnog reda i mira, u kojima je devet osoba zadobilo lakše tjelesne ozljede;

58 prometnih nezgoda u kojima su četiri osobe zadobile teške, a 10 osoba lakše tjelesne ozljede;

15 osoba je lišeno slobode, 10 osoba je zadržano.

Reagiranje na navode objavljene u Dnevnom avazu

27.04.2015.

S obzirom na izjave predsjednika SDP-a Nermina Nikšića date listu „Dnevni avaz“ dana 25.04.2015. godine, a koji je tom prilikom izjavio „da se vraćanjem Lukača na čelo FUP-a pokušava napraviti stranačka policija koja će imati za cilj diskreditiranje njega i još nekih ministara iz prošlog saziva Vlade FBiH.“ „Imam informacije iz Federalnog MUP-a da se vrši pritisak na inspektore da traže i pakuju nam afere. Ne samo meni već i drugim ministrima koji tada nisu htjeli podleći pritiscima i podržati da na čelu FUP-a bude osoba koja je očigledno pod utjecajem SDA – kazao je Nikšić. Dodao je da se sad pokušavaju montirati afere njemu i bivšem ministru energetike, industrije i rudarstva Erdalu Trhulju,“ Federalna uprava policije daje sljedeće priopćenje:

– Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač na poziciju direktora Federalne uprave policije izabrao je 2010. godine Neovisni odbor, koji je tijelo Parlamenta Federacije BiH.

– Neovisni odbor je Dragana Lukača ponovo reizabrao na poziciju direktora krajem 2014. godine na mandat od četiri godine.

– Upravo politika koju predstavlja gospodin Nikšić, i koji je kao predsjednik Vlade Federacije bio dužan provesti odluku Neovisnog odbora i imenovati Dragana Lukača na poziciju direktora iz političkih razloga to nije učinio.

– Datim, prethodno navedenim izjavama, gospodin Nikšić je obmanuo i dezinformisao i Glavni odbor svoje stranke i ukupnu javnost, te iznio dezinformacije koje su potpuno neutemeljene.

– Direktor Federalne uprave policije je izvršio danas (27.04.2015. godine) provjere u istražnim kriminalističkim odjelima Federalne uprave policije i utvrdio da se ne vodi bilo kakva službena radnja od strane Federalne uprave policije u odnosu na inkriminaciju bilo koje vrste u vezi sa osobama Nermin Nikšić i Erdal Trhulj, niti je bilo kojem inspektoru naloženo poduzimanje bilo koje mjere ili radnje prema ovim osobama.

– Dakle, činjenice demantiraju sve insinuacije koje je iznio u navedenim izjavama gospodin Nermin Nikšić.

Federalna uprava policije će i ubuduće raditi u skladu sa zakonskim nadležnostima i bilo ko, ko se nije ogriješio o zakon nema razloga za zabrinutost.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE