Bilten dnevnih događaja za dan 30/31.03.2016. godine

Na osnovu izvještaja operativnih centara kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova i Federalne uprave policije, tokom navedenog perioda na području Federacije BiH registrovano je:

  • 41 krivično djelo i to:

–    jedno razbojništvo;

–    17 teških krađa;

–    pet krađa;

–    jedno nasilje u porodici;

–    tri oštećenja tuđe stvari;

–    jedno izazivanje opće opasnosti;

–    jedno ugrožavanje sigurnosti;

–    jedno nanošenje teških tjelesnih povreda;

–    11 ostalih krivičnih djela;

36 narušavanja javnog reda i mira u kojima su dva lica zadobila lakše tjelesne povrede

79 saobraćajnih nezgoda, u kojima je jedno lice zadobilo teške, devet lica lakše tjelesne povrede, dok za četiri lica nije utvđen stepen povrede

13 lica je lišeno slobode, a 12 lica je zadržano

30.03.2016. – Lišena slobode dva lica zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga

Policijski službenici Federalne uprave policije su nakon višemjesečne istrage, dana 30.03.2016. godine, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, započeli sa realizacijom operativne akcije „Mojmilo“ na području Kantona Sarajevo.

U sklopu navedene akcije, a po naredbama Općinskog suda u Sarajevu, započeti su pretresi na dvije lokacija na području općine Novi Grad Sarajevo i lišena su slobode dva lica iz Sarajeva incijala A.D. (1990.) i A.D. (1983).

Lica lišena slobode se dovode u vezu sa krivičnim djelom „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. st. 1. KZ F BiH.

Do sada je u pretresima pronađeno i oduzeto cca. 500 gr. NN materije koja svojim izgledom asociraju na opojnu drogu „Spid“ i cca. 200 gr. „Cannabis Sativa L“, te mobilni telefonski aparati, SIM kartice i drugi predmeti koji se dovode u vezu sa navedenim krivičnim djelom.

Nakon izvršenih pretresa, lica lišena slobode će biti privedena u službene prostorije Federalne uprave policije radi kriminalističke obrade, nakon čega će u zakonskom roku uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu biti predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Bilten dnevnih događaja za dan 29/30.03.2016. godine

Na osnovu izvještaja operativnih centara kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova i Federalne uprave policije, tokom navedenog perioda na području Federacije BiH registrovano je:

  •  34 krivična djela i to:

–    dva razbojništva;

–    jedna razbojnička krađa;

–    13 teških krađa;

–    četiri krađe;

–    pet nasilja u porodici;

–    jedno oštećenje tuđe stvari;

–    osam ostalih krivičnih djela;

  • 28 narušavanja javnog reda i mira u kojima su četiri lica zadobila lakše tjelesne povrede
  • 72 saobraćajne nezgode, u kojima je jedno lice smrtno stradalo, dva lica zadobila teške, a 15 lica lakše tjelesne povrede
  • 14 lica je lišeno slobode, a  12 lica je zadržano

Bilten dnevnih događaja za dan 28/29.03.2016. godine

Na osnovu izvještaja operativnih centara kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova i Federalne uprave policije, tokom navedenog perioda na području Federacije BiH registrovano je:

45 krivičnih djela i to:

–    jedno razbojništvo;

–    četiri oštećenja tuđe stvari;

–    šest nasilja u porodici;

–    devet teških krađa;

–    10 krađa;

–    15 ostalih krivičnih djela;

30 narušavanja javnog reda i mira u kojima su tri lica zadobila lakše tjelesne povrede

78 saobraćajnih nezgoda, u kojima su dva lica smrtno stradala, tri lica zadobila teške, a 20 lica lakše tjelesne povrede, dok za tri lica nije utvrđen stepen tjelesnih povreda

23 lica su lišena slobode, a  11 lica je zadržano

Bilten dnevnih događaja za period od 25-28.03.2016. godine

Na osnovu izvještaja operativnih centara kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova i Federalne uprave policije, u toku navedenog perioda na području Federacije BiH registrovano je:

129 krivičnih djela i to:

–    jedno ubistvo u pokušaju;

–    tri razbojništva;

–    pet nasilja u porodici;

–    šest oštećenja tuđe stvari;

–    jedno teža tjelesna povreda;

–    tri  lake tjelesne povrede;

–    53 teške krađe;

–    11 krađa;

–    46 ostala KD;

105 narušavanja javnog reda i mira, u kojima je 14  lica zadobilo lakše tjelesne povrede, dok za jedno lice nije utvrđen stepen povrede

236 saobraćajnih nezgoda u kojima je jedno lice smrtno stradalo, pet lica zadobilo teške, 41 lice lakše tjelesne povrede, dok za šest lica nije utvrđen stepen tjelesnih povreda

49 lica je lišeno slobode, a 37 lica je zadržano

26.03.2016. – Uhapšena organizovana kriminalna grupa zbog krivotvorenja bankovnih kartica

Policijski službenici Federalne uprave policije su, u sklopu provođenja aktivnosti na rasvjetljavanju krivičnih djela koja se odnose na kompjuterski kriminalitet, a koja su u prethodnom periodu vršena na području cijele BiH i zemalja okruženja, identifikovali međunarodnu organizovanu kriminalnu grupu, specijalizovanu za vršenje krivičnih djela „Krivotvorenje kreditnih kartica i ostalih kartica bezgotovinskog plaćanja“, te izradu i distribuciju alata i programa prilagođenih vršenju navedenog krivičnog djela. Ova grupa je na području Bosne i Hercegovine, u dosadašnjem periodu pričinila materijalnu štetu jednoj od banaka u iznosu od 130.000,00 KM.

Dana 25.03.1016. godine, operativnim radom policijskih službenika Federalne uprave policije, identifikovana su osumnjičena lica, lokacije i vozila koja koriste. Istoga dana, pod nadzorom postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, izvršeni su pretresi prostorija osumnjičenih na području Sarajeva. Tom prilikom su slobode lišena tri bugarska državljanina i jedan državljanin Bosne i Hercegovine, koji se dovode u vezu sa izvršenjem predmetnih krivičnih djela.

Prilikom pretresa iznajmljenog stana koji su koristili osumnjičeni, pronađena je i privremeno oduzeta mobilna laboratorija sa visoko sofisticiranom elektroničkom opremom, koja je korištena za falsifikovanje kreditnih kartica, te izradu uređaja za falsifikovanje istih (MSR uređaji, „skimeri“, mikro audio-video uređaji za snimanje podataka, sa posebnom specifičnim uređajima za ometanje/skretanje radio signala, skice i planovi za izradu uređaja za „skiming“, te više stotina falsifikovanih bankovnih kartica, sofisticirana kompjuterska opreme, kao i određeni iznos novca.

Osumnjičena lica su kriminalistički obrađena i ispitana u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u toku današnjeg dana biti predata postupajućem tužiocu Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela „Udruživanje radi činjenja krivičnog djela „ iz člana 340. KZ Federacije BiH, u vezi sa krivičnim djelom „Krivotvorenje kreditnih i ostalih kartica bezgotovinskog plaćanja“ iz člana 257. KZ Federacije BiH i „Izrada, nabavka, posjed, prodaja i davanje na upotrebu sredstava za krivotvorenje“ iz člana 260. KZ Federacije BiH.

S obzirom na količinu pronađenih tragova u digitalnom obliku, kao i drugih dokaza, nakon provedenih vještačenja bit će moguće utvrditi visinu štete nastale djelovanjem navedene organizovane kriminalne grupe.

Policijski službenici Federalne uprave policije nastavljaju rad u konkretnom predmetu u cilju identifikacije trećih lica involviranih u vršenje predmetnog krivičnog djela.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

25.03.2016. – Pronađena određena količina minsko-eksplozivnih sredstava i municije u Velikoj Kladuši

Policijski službenici Federalne uprave policije su u sklopu aktivnosti na borbi protiv terorizma, nasilnog ekstremizma i radikalizma, a u suradnji sa Obavještajno sigurnosnom agencijom BiH, dana 25.03.2016. godine pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona poduzimali aktivnosti na području općine Velika Kladuša.

Vezano za navedene aktivnosti, a postupajući po Naredbi Općinskog suda u Velikoj Kladuši izvršen je pretres na jednoj lokaciji na području Velike Kladuše, kojom prilikom je pronađena i oduzeta određena količina minsko-eksplozivnih sredstava (trombloni, TNT eksploziv i dr.), te određena količina municije.

Poicijski službenici Fderalne uprave policije nastavljaju aktivnosti na provođenju istrage  u cilju dokumentovanja predmetnih krivičnih djela i izvršilaca.

Bilten dnevnih događaja za dan 24/25.03.2016. godine

Na osnovu izvještaja operativnih centara kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova i Federalne uprave policije, tokom navedenog perioda na području Federacije BiH registrovano je:

50 krivičnih djela i to:

–    tri razbojništva;

–    pet oštećenja tuđe stvari;

–    dva nasilja u porodici;

–    dvije prevare;

–    16 teških krađa;

–    pet krađa;

–    17 ostalih krivičnih djela;

27 narušavanja javnog reda i mira u kojima je jedno lice zadobilo lakše tjelesne povrede

60 saobraćajnih nezgoda, u kojima je jedno lice zadobilo teške, a devet lica lakše tjelesne povrede, dok za tri lica nije utvrđen stepen tjelesnih povreda

16 lica je lišeno slobode, a  15 lica je zadržano