31.3.2019. – U operativnoj akciji “Farmer” lišeno slobode osam lica zbog KD “Udruživanje radi činjenja krivičnog djela”, a u vezi sa KD “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja” i “Prijevara”

Policijski službenici Federalne uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo su danas, 31.3.2019. godine, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, započeli sa realizacijom zajedničke operativne akcije kodnog naziva “Farmer” na području  Federacije Bosne i Hercegovine, a vezano za krivično djelo “Udruživanje radi činjenja krivičnog djela” iz člana 340., a u vezi sa krivičnim djelima “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja” iz člana 383. i “Prijevara” iz člana 294. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po Naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu, vrše se pretresi na devet lokacija na području Sarajevskog, Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Unsko-sanskog Kantona i Kantona 10 – Livno, te je lišeno slobode osam lica inicijala I.M. (1965.), A.T. (1967.), M.N. (1961.), H.S. (1962.), E.S. (1959.), R.O. (1969.), V.J. (1971.), R.DŽ. (1964.), dok se jedno lice nalazi izvan Bosne i Hercegovine.

Navedena lica se sumnjiče da su u periodu od 2014. do polovine 2015. godine, u svojstvu članova Komisije za dodjelu poljoprivredne mehanizacije ispred Vlade FBiH i drugih njima bliskih lica, izvršili nezakonitu i nenamjensku podjelu i prodaju poljoprivredne opreme  i mehanizacije donirane od strane NR Kine Bosni i Hercegovini u vrijednosti preko 1.000.000,00 KM, a koja je bila namjenjena za korisnike iz F BiH, pogođene poplavama, na način da su istu za gotov novac prodavali direktno korisnicima ili putem posrednika po znatno nižim tržišnim cjenama, a sve u cilju sticanja protupravne imovinske koristi.

Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa gore navedenim krivičnim djelima, a koji su traženi Naredbom Suda.

Lica lišena slobode će biti kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predata uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Asistenciju prilikom današnjih aktivnosti pružaju pripadnici Kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Unsko-sanskog Kantona i Kantona 10 -Livno.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

BILTEN DNEVNIH DOGAĐAJA ZA DAN 28/29.3.2019. godine

Na osnovu izvještaja operativnih centara kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova i Federalne uprave policije, tokom navedenog perioda na području Federacije BiH registrovano je:

 • 39 krivičnih djela i to:

– jedno razbojništvo;

– 11 teških krađa (1 pmv);

– dvije krađe;

– tri oštećenja tuđe stvari;

– jedno ugrožavanje sigurnosti;

– 21 ostalo krivično djelo;

 • 29 narušavanja javnog reda i mira, u kojima je jedno lice zadobilo lakše tjelesne povrede.
 • 58 saobraćajnih nezgoda, u kojima je jedno lice zadobilo teške, a 10 lica lakše tjelesne povrede.
 • 15 lica je lišeno slobode, a 17 lica je zadržano.

28.3.2019. – Obilježena 20. godišnjica smrti zamjenika ministra FMUP-a g. Joze Leutara

Dana 28.3.2019. godine navršeno je 20 godina od smrti zamjenika federalnog ministra unutrašnjih poslova pokojnog g. Joze Leutara.

Tim povodom, delegacija Federalne uprave policije posjetila je danas u 11:00 sati mjesto ukopa pokojnog g. Leutara koje se nalazi na groblju Masline u Mostaru, gdje je položen vijenac i odata počast.

IMG-a0f4f3e72b3ad5dead33f23b5f7b865b-V    IMG-04e5f4fcb102f2ab42ffff161fddf7ad-V

Također, u zgradi Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova u Sarajevu postavljen je stol sa fotografijom pokojnog zamjenika ministra gdje je delegacija Federalne uprave policije u 09:00 sati položila cvijeće i odala počast.

20190328_085930

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

BILTEN DNEVNIH DOGAĐAJA ZA DAN 27/28.3.2019. godine

Na osnovu izvještaja operativnih centara kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova i Federalne uprave policije, tokom navedenog perioda na području Federacije BiH registrovano je:

 • 32 krivična djela i to:

– četiri razbojništva;

– šest teških krađa;

– dvije krađe;

– jedno nasilje u porodici;

– dva posjedovanja opojne droge;

– 17 ostalih krivičnih djela;

 • 25 narušavanja javnog reda i mira.
 • 53 saobraćajne nezgode, u kojima su dva lica zadobila teške, a pet lica je zadobilo lakše tjelesne povrede.
 • 20 lica je lišeno slobode, a 14 lica je zadržano.

27.03.2019.- U zajedničkoj operativnoj akciji „Freud“ lišene slobode četiri osobe zbog KD„Organizovani kriminal“, a u vezi sa KD „Ucjena“ i „Prevara“

Dana 27.03.2019. godine policijski službenici Federalne uprave policije su u suradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, nakon višemjesečne istrage, započeli sa realizacijom zajedničke operativne akcije kodnog naziva „Freud“, vezano za krivično djelo „Organizovani kriminal“, a u vezi sa krivičnim djelima „Ucjena“ i „Prevara“ Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.Navedene aktivnosti provode se pod nadzorom Okružnog tužilaštva Trebinje koje pruža pravnu  pomoć postupajućem Tužilaštvu Zapadno-hercegovačkog kantona Široki Brijeg.

U sklopu navedene akcije izvršeni su pretresi na četiri lokacije na području općine Foča, Republika Srpska, te su lišene slobode četri osobe iz Foče inicijala N.D., M.D., D.V. i B.M., koji će uz pratnju policijskih službenika Sektora uniformisane policije FUP-e, iz PU Foča biti sprovedeni u prostorije Federalne  uprave policije u Mostaru, gdje će nad istim biti nastavljena kriminalistička obrada, nakon čega će biti u zakonskom roku predati Kantonalnom tužilaštvu Zapadno-hercegovačkog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Prilikom pretresa pronađeni su i oduzeti predmeti koji potiču iz gore navedenih krivičnih djela, a radi se o većoj količini krivotvorenog novca, te drugi predmeti.

Za osobe protiv kojih se poduzimaju navedene aktivnosti postoje osnovi sumnje da su kao članovi organizovane kriminalne grupe s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi počinili više krivičnih djela na način da su koristeći faceboook profile kontinuirano postavljali objave za sigurno prognoziranje sportskih rezultata na kojim su postavljali fotografije dobitnih listića sportskih kladionica kao i fotografije i objave dobitnika novčanih dobitaka od prognoziranja sportskih rezultata.

Osumnjičeni su facebook profile koristili za uspostavljanje kontakata sa osobama (potencijalnim žrtvama prevare) koji su informacije sa navedenih profila prihvatale kao istinite. Nakon što bi uspostavili kontakt sa potencijalnim žrtvama iste bi uvjeravali da se radi o ozbiljnim organizacijama koje se bave prognoziranjem sportskih rezultata, sve kako bi isti uspostavili saradnju sa njima, a kad bi potencijalne žrtve na to pristale, koristeći se ucjenama primoravali su ih na daljnju saradnju, te na taj način od istih dobijali veće novčane iznose.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.

 FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

BILTEN DNEVNIH DOGAĐAJA ZA DAN 26/27.3.2019. godine

Na osnovu izvještaja operativnih centara kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova i Federalne uprave policije, tokom navedenog perioda na području Federacije BiH registrovano je:

 • 30 krivičnih djela i to:

– jedno razbojništvo;

– četiri teške krađe (jedno motorno vozilo);

– četiri krađe;

– dva nasilja u porodici;

– dva oštećenja tuđe stvari;

– jedno nanošenje lakših tjelesnih povreda;

– 16 ostalih krivičnih djela;

 • 22 narušavanja javnog reda i mira.
 • 43 saobraćajne nezgode, u kojima je jedno lice zadobilo teške, a pet lica je zadobilo lakše tjelesne povrede, dok za jedno lice nije utvrđen stepen povrede.
 • 17 lica je lišeno slobode, a 11 lica je zadržano.

Bilten dnevnih događaja za dan od 25/26.03.2019. godine

Na osnovu izvještaja operativnih centara kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova i Federalne uprave policije, tokom navedenog perioda na području Federacije BiH registrovano je:

 • 48 krivičnih djela i to:

–    dva razbojništva;

–    jedno nasilje u porodici;

–    jedno oštećenje tuđe stvari;

–    jedno silovanje;

–    sedam teških krađa;

–    četiri teške krađe motornih vozila;

–    12 krađa;

–    20 ostalih krivičnih djela;

 • 19 narušavanja javnog reda i mira, u kojima su tri lica zadobila lakše tjelesne povrede.
 • 61 saobraćajna nezgoda, u kojima su dva lica zadobila teške, šest lica lakše tjelesne povrede, dok za pet lica nije utvrđen stepen tjelesnih povreda.
 • 15 lica je lišeno slobode, a 13 lica  je zadržano.

Obavijest i poziv za medije – obilježavanje godišnjice smrti g. Joze Leutara

Poštovani,

Dana 28.3.2019. godine navršava se 20 godina od smrti zamjenika ministra Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova g. Joze Leutara.

U vezi s tim, obavještavamo Vas da će delegacija Federalne uprave policije u znak sjećanja na pokojnog g. Leutara posjetiti mjesto ukopa na groblju Masline u Mostaru te položiti vijenac.

Navedeno će bit realizovano dana 28.3.2019. godine (četvrtak) u 11:00 sati.

S poštovanjem,

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE