29.09.2017. – Saopštenje za javnost vezano za pritužbe na ponašanje i rad policijskih službenika Federalne uprave policije

S obzirom na upućene pritužbe, u odnosu na ponašanje i rad policijskih službenika Federalne uprave policije, Federalnog ministarstva unutarnjih poslova Bosne i Hercegovine, na dan 21.09.2017. godine, prilikom pojačanog osiguranja objekta Parlamenta Federacije BiH, u ulici Hamdije Kreševljakovića broj 3, Općina Centar -Sarajevo, Jedinica za profesionalne standarde Federalne uprave policije, je po zapovjedi Direktora Federalne uprave policije, provela postupak interne istrage u odnosu na navedeno, te je u okviru istog utvrdila sljedeće:

 • Dana 21.09.2017. godine Federalna uprava policije, kao nadležan policijski organ, je vršila pojačano osiguranje objekta Parlamenta Federacije BiH, a povodom održavanja sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, i s tim u vezi ne najavljenog protesnog okupljanja demobiliziranih boraca ispred Parlamenta FBiH.
 • Navedeni događaj, pratilo je oko 35 novinara iz raznih medijskih kuća, koji su svoj posao odradili nesmetano, profesionalno i bez ikakvih ograničenja.
 • Čitav događaj protekao je u normalnim okvirima, korektnim odnosima svih sudionika kako unutar objekta Parlamenta i tako na prostoru ispred istog objekta.
 • Svi policijski službenici koji su sudjelovali u okviru osiguranja navedenog događaja su svoj posao odradili profesionalno, stručno, zakonito i po pravilima struke, uz poštivanje Etičkog kodeksa za rad plicije.
 • U okviru odvijanja navedenog događaja, u 11,50 sati, dvije NN osobe su napravile incident ispred objekta Parlamenta, na prostoru gdje se odvijao prosvijed boračke populacije, čime su kontaminirali sigurnosni prostor, i učinili ga visokorizičnim.
 • Kasnijim policijskim radnjama utvrđeno je da su navedene NN osobe djelatnici uvažene medijske kuće „Radio Slobodna Evropa- TV Liberty”.
 • Navedene osobe su se potpuno oglušile na zakonito izdate zapovjedi prema istima od strane ovlaštenih službenih osoba Federalne uprave policije, čineći pritom vrlo ozbiljne zakonske prekršaje, a ponašanje i postupci istih bili su u maniru huliganstva.
 • Isti su vrijeđali i omalovažavali policijske službenike i Federalnu upravu policije.
 • Svjesni svog nedoličnog ponašanja i postupaka isti su nakon toga izdali potpuno netačna priopćenja za javnost.
 • Svemu navedenom svjedoči i pismo podrške upućeno Federalnoj upravi policije od strane boračke populacije koji su bili na ovom skupu.
 • Federalna uprava policije ima otvorenu transparentnu i kontinuiranu suradnju sa svim medijskim kućama i servisima u našoj zemlji i izvan nje, uvijek smo pružili zaštitu svakom medijskom djelatniku što će mo činiti i ubuduće.
 • Pozivamo zastupnika Udruženja BH novinara, gosp. Borku Rudi ć da u Federalnoj upravi policije ostvari uvid u svu dokumentaciju u vezi sa pomenutim događajem, bez ikakvih limita, i demantira navode izhitreno izdatog priopćenja ovog Udruženja, od 23.09.2017. godine.
 • Pozivamo ovlaštenog predstavnika uvažene medijske kuće „RadioSlobodna Evropa” da također u Federalnoj upravi policije se informira o navedenom i ostvari uvid u dokumentaciju u vezi sa navedenim slučajem, te da u vezi sa ponašanjem i postupcima djelatnika svoje kuće provede odgovarajući postupak.

Nadamo se da će ova medijska kuća primjeniti u ovom slučaju Kodeks za štampu i medije u Bosni i Hercegovini.

U želji za uspešnu i buduću suradnju,

S poštovanjem,