07.02.2018. – Realizacija operativne akcije “Neon” u toku, lišena slobode dva lica

Policijski službenici Federalne uprave policije su nakon višemjesečne istrage, dana 06.02.2018. godine, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, započeli sa realizacijom operativne akcije „Neon“ na području Kantona Sarajevo, a vezano za krivična djela „Navođenje na prostituciju“ i „Pranje novca“.

U sklopu navedene akcije, a na osnovu Naredbe Kantonalnog Suda u Sarajevu, izvršeni su pretresi na tri lokacije na području navedenog Kantona i to dva stana i jedan ugostiteljski objekat, te su lišena slobode dva lica iz Sarajeva incijala S.B. (1974.god.) i S.D. (1986. god) koja se dovode u vezu sa  gore spemenutim krivičnim djelima.

Radi se o licima koja su u ranijem periodu i tokom 2017. godine, radi sticanja protupravne imovinske koristi kontinuirano, omogućavali i organizovali pružanje seksualnih usluga većem broju NN osoba u noćnom klubu koji je pretrešen u ovoj akciji, na način da su u ličnim kontaktima ili posredstvom drugih osoba pronalazili djevojke za pružanje seksualnih usluga i privlačenje klijenata.

Prilikom izvršenih pretresa pronađeno je i oduzeto oružje, municija, sef sa većom količinom novca, medikamenti, mobilni aparati i SIM kartice, notesi i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa predmetnim krivičnim djelima.

Lica lišena slobode će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Federalne uprave policije, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, biti predata u zakonskom roku Kantonalnom tužilaštvu kantona Sarajevo.

Asistenciju prilikom realizacije ove operativne akcije je pored Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, pružala Poreska uprava Federacije Bosne i Hercegovine koja je na osnovu Naredbe Kantonalnog Suda u Sarajevu poduzimala aktivnosti iz svoje nadležnosti.

Nastavak aktivnosti u toku.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE