10.02.2018. – Realizovana operativna akcija “Tranzit”, lišene slobode četiri lica zbog nedozvoljene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga

Policijski službenici Federalne uprave policije su nakon višemjesečne istrage, dana 09.02.2018. godine pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, započeli sa realizacijom operativne akcije kodnog naziva „Tranzit“, a vezano za krivično djelo „Nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Ova operativna akcija realizovana je uz značajnu podršku Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine.

Vezano za navedene aktivnosti na području Unsko-sanskog kantona lišena su slobode četiri lica i to dva lica iz Sarajeva incijala T.M. (1966. god.), H.J.(1988 .god.) koja su vršila transport opojne droge i dva lica iz Bosanske Krupe incijala A.M. (1982 .god.) i A.K. (1982 .god.) koja su vršila kupovinu opojne droge. Prilikom pretresa vozila koja su koristili osumnjičeni, pronađeno je i oduzeto, cca. 4 kg opojne droge „Cannabis Sativa L“.

U skopu navedenih aktivnosti, a po Naredbi Općinskog suda u Sarajevu dana 09.02.2018. godine izvršeni su također i pretresi na dvije lokacije na području opićine Novo Sarajevo – Sarajevo, kojom prilikom je u kući koju koristi osumnjičeni H.J., pronađeno i oduzeto cca. 3 kg opojne droge „Cannabis Sativa L“. Pored opojne droge prilikom pretresa pronađeno je vatreno oružje i municija.

Lica lišena slobode će nakon kriminalističke obrade u Federalnoj upravi policije uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, u zakonskom roku biti predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Asistenciju u ovim aktivnostima je pružalo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE