25.04.2018. – Prilikom realizacije operativne akcije „Escape“ lišena slobode četiri lica zbog KD “Iznuda“ i „Ugrožavanje sigurnosti“

Dana 25.04.2018. godine policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva kantona Sarajevo i angažman Specijalne policijske jedinice FUP-e, započeli sa realizacijom operativne akcije kodnog naziva „Escape“, na području Kantona Sarajevo, u cilju dokumentovanja lica koja se dovode u vezu sa krivičnim djelima „Iznuda“ iz člana 295. i „Ugrožavanje sigurnosti“ iz člana 183. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po Naredbi Općinskog suda Sarajevu, izvršeni su pretresi stambenih objekata i vozila na više lokacija na području općina Novi Grad i Ilidža, kao i dva ugostiteljska objekta, te su lišena slobode četiri lica iz Sarajeva inicijala A.C. (1997.god.), K.G. (1995. god), A.S. (1987.god) i  A.Ć. (1989.god).

 Navedena lica se sumnjiče da su od jednog lica iz Sarajeva u prethodnom periodu u više navrata iznuđivali novac i imovinu upućujući mu pri tome ozbiljne prijetnje po njegov život, kao živote bližih članova njegove porodice.

 Prilikom lišenja slobode i pretresa navedenih lica pronađen je i oduzet novac koji se dovodi u vezu sa gore navedenim krivičnim djelima, kao i vatreno oružje, municija, mobilni telefonski aparati, SIM kartice i drugi predmeti.

 Lica lišena slobode biti će kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predata Kantonalnom tužilaštvu kantona Sarajevo uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

 Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE