22.05.2018. – Prilikom realizacije operativne akcije “Meta” lišeno slobode 10 lica

Policijski službenici Federalne uprave policije su nakon višemjesečne istrage, dana 22.05.2018. godine, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, te angažman pripadnika Specijalne policijske jedinice FUP-e, započeli sa realizacijom operativne akcije kodnog naziva „META“ na području navedenog Kantona, a vezano za krivično djelo „Nedozvoljenja proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. st. 2. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedene akcije, a po Naredbama Općinskog suda u Sarajevu, izvršeni su pretresi stanova/kuća i ugostiteljskih objekata na devet lokacija na području općina Ilidža, Novo Sarajevo i Centar, te je lišeno slobode 10 lica incijala N.H. (1997.), N.H. (1974.), H.A. (1993.), Đ.N. (1993.), I.K. (1992.), A.K. (1991.), S.I. (1991.), A.A. (1997.), A.Ć. (1974.) i A.M. (1990.),  a koja se dovode u vezu sa naprijed navedenim krivičnim djelima.

Prilikom pretresa, pronađeno je oduzeto cca. 6 kg. materije koja svojim izgledom asocira na oponu drogu „Cannabis Sativa L“, te manje količine materija koje svojim izgledom asociraju na opojne droge „Kokain“ i „Spid“, te vatreno oružje, municija, mobilni telefonski aparati i SIM kartice i drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelom.

Lica lišena slobode su privedena u službene prostorije Federalne uprave policije radi kriminalističke obrade nakon čega će ista biti u zakonskom roku predata Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu.

Asistenciju prilikom pretresa su pružali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE