10.07.2018.- U operativnoj akciji “Duga” lišena slobode dva lica zbog KD „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga

Dana 10.07.2018. godine policijski službenici Federalne uprave policije pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i asistenciju Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, započeli su sa realizacijom operativne akcije kodnog naziva „Duga“ na području navedenog Kantona, a vezano za krivično djelo „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U skopu navedenih aktivnosti, a po Naredbi Općinskog suda u Sarajevu izvršeni su pretresi na dvije lokacije na području opićina Stari grad i Novo Sarajevo, te su lišena slobode dva lica iz Sarajeva incijala Đ.K. (1983. god) i A.K. (1984 .god) koja se sumnjiče za gore navedeno krivično djelo.

Prilikom pretresa pronađeno je i oduzeto više od 5 000 kom. tableta koje svojim izgledom asociraju na opojnu drogu „extazi“, cca. 1 kg materije koja  svojim izgledom asocira na opojnu drogu „anfetamin“, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode  u vezu sa predmetnim krivičnim djelom.

Lica lišena slobode će nakon kriminalističke obrade u Federalnoj upravi policije uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, u zakonskom roku biti predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

 FEDERALNA UPRAVA POLICIJE