03.12.2018. – U sklopu operativne akcije “Coints” lišena slobode tri lica zbog KD “Razbojništvo” i “Iznuda”

Policijski službenici Federalne uprave policije su dana 02.12.2018. godine pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, te angažman Specijalne policijske jedinice i Jedinice za podršku FUP-e, realizovali operativnu akciju kodnog naziva „COINTS“ na području Kantona Sarajevo, a vezano za krivična djela „Razbojništvo“ iz člana 289. st. 2.  i „Iznuda“ iz člana 295. st. 2. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedene akcije, a po Naredbama Općinskog suda u Sarajevu, izvršeni su pretresi stambenih objekata na pet lokacija na području Kantona Sarajevo, te su lišena slobode tri lica, i to državljanin R Srbije iz mjesta Peć –  Kosovo incijala E.R. (1990.) koje je od ranije poznato policijskim organima kao višetruki povratnik u vršenju teških krivičnih djela, te dva lica iz Sarajeva incijala A.Ć. (1991.) i B.D. (1993.), koja se dovode u vezu sa naprijed navedenim krivičnim djelima.

Prilikom pretresa, pronađeno je i oduzeto p.m.v. čija je vrijednost cca. 40.000 KM, određena količina novca, materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „Cannabis“ i drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima.

Navedena lica se sumnjiče da su u mjesecu junu 2018. godine izvršili razbojništvo na štetu vlasnika jedne privatne firme iz Sarajeva, a nakon čega su od istog lica iznudili i cca. 100.000 KM. Nadalje, ista lica se sumnjiče da su do realizacije ove operativne akcije pripremali ponovnu iznudu od istog lica i to za novčani iznos od 120.000 KM.

Lica lišena slobode su privedena u službene prostorije Federalne uprave policije radi kriminalističke obrade nakon čega je lice B.D. po naredbi postupajućeg tužitelja pušteno na slobodu, dok će lica E.R. i A.Ć. biti u zakonskom roku predata Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu.

Asistenciju prilikom pretresa pružili su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE