03.01.2019.- U operativnoj akciji “Tender” lišena slobode četiri lica zbog KD “Primanje dara i drugih oblika koristi“ i „Pomaganje“

Policijski službenici Federalne uprave policije su dana 03.01.2019. godine pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i podršku Obavještajno sigurnosne agencije BiH,  započeli sa realizacijom operativne akcije kodnog naziva „Tender“, na području Kantona Sarajevo, a vezano za krivična djela „Primanje dara i drugih oblika koristi“ iz člana 380. i „Pomaganje“ iz člana 33. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedene akcije, a na osnovu Naredbe Općinskog suda u Sarajevu, izvršeni je pretres nad licem Č.E. (1996.) u U.O. „Palma“ na području Kantona Sarajevo, kojom prilikom je pronađen i oduzet novac koji je bio namjenjen za Nadzorni odbor KJKP Gras d.o.o. Sarajevo, radi dobijanja saglasnosti vezano za zaključenje ugovora o nabavci sedam rabljenih trolejbusa (vrijednost ugovora iznosila je cca 700. 000,00 KM), nakon čega je lice lišeno slobode.

U nastavku akcije Tender lišena su slobode još tri lica incijala Ć.N. (1978.), A.A. (1970.) i S.D. (1971), koja se dovode u vezu sa naprijed navedenim krivičnim djelima.

Radi se o licu A.A. koji je u svojstvu člana Nadzornog odbora u KJKP Gras d.o.o. Sarajevo, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi uz pomoć lica S.D. i E.H. (1978), zahtijevalo novac od odgovornog lica privednog subjekata iz Tuzlanskog kantona, čija djelatnost ima veze sa nabavkom rabljenih trolejbusa za KJKP Gras d.o.o. Sarajevo, a kako bi isti dao saglasnost na zaključivanje ugovora  za navedenu nabavku.

Lica lišena slobode su privedena u službene prostorije Federalne uprave policije radi kriminalističke obrade, nakon čega su lica Č.E. i Ć.N. po naredbi postupajućeg tužitelja puštena na slobodu, dok će lica A.A.. i S.D. biti u zakonskom roku predata Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE