19.02.2019.- U realizaciji operativne akcije “BIC” lišeno slobode jedno lice zbog iznude

Dana 19.02.2019. godine policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i angažman Specijalne policijske jedinice, započeli sa realizacijom operativne akcije kodnog naziva „BIC“, na području Sarajevskog Kantona, u cilju dokumentovanja lica koja se dovode u vezu sa krivičnim djelom „Iznuda“ iz člana 295. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po Naredbi Općinskog suda u Sarajevu, izvršen je pretres i lišenje slobode jednog lica iz Sarajeva inicijala H.M. (1963.god.) koje je od ranije poznato kao višetruki povratnik u vršenju krivičnih djela, a koje se sumnjiči da je danas u prijepodnevnim satim na području općine Centar – Sarajevo, od jednog lica iznudilo  5000 KM uz prethodno upućene prijetnje opasne po život njega i njegove porodice.

Prilikom lišenja slobode i pretresa navedenog lica pronađen i izuzet novac u iznosu 5000KM, vatreno oružje, municija, mobilni telefonski aparat i SIM kartica, te drugi predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem gore navedenih krivičnih djela.

Lice lišeno slobode biti će kriminalistički obrađeno u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predata Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.

 FEDERALNA UPRAVA POLICIJE