25.04.2019. – Prilikom realizacije operativne akcije “Duga II” lišeno slobode pet lica zbog KD „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“

Policijski službenici Federalne uprave policije su nakon višemjesečne istrage danas, 25.04.2019. godine u suradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, započeli sa realizacijom operativne akcije kodnog naziva „Duga II“, a vezano za krivično djelo „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

 U sklopu navedene akcije vrše se pretresi na šest lokacija na području Sarajeva, Istočnog Novog Sarajeva, Visokog i Breze, te je lišeno slobode pet lica inicijala A.M. (1988.), A.V. (1985.),  B.K. (1998.)  i A.B. (1989.), te državljanin R Makedonije inicijala K.V. (1983.), a koji se sumnjiče da su u periodu od 13.12.2018. godine do danas, na području Sarajevskog i Zeničko-dobojskog Kantona stavljali u promet opojnu drogu Amphetamin“ i „Cannabis Sativa L“, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi.

Prilikom pretresa pronađena je određena količina NN materije koja svojim izgledom asocira na opojne droge „Amphetamin“ i „Cannabis Sativa L“, operma i vage za precizno vaganje, automatsko naoružanje, municija, telefonski aparti i SIM kartice, te drugi  predmeti koji potiču  ili se dovode u vezu sa gore navedenim krivičnim djelom.

Lica lišena slobode će biti kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će se u zakonskom roku predati uz Izvještaj o počinjenom krvičnom djelu na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

 Asistenciju prilikom današnjih aktivnosti pružaju pripadnici ministarstava unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.

 FEDERALNA UPRAVA POLICIJE