21.05.2019.- Lišen slobode policijski službenik zbog KD „Odavanje službene tajne“ i „Primanje dara i drugih oblika koristi“

Policijski službenici Federalne uprave policije su danas pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, lišili sloode svog pripadnika, odnosno policijskog službenika inicijala E.Z. (1980.), koji se sumnjiči za krivična djela „Odavanje službene tajne“ iz člana 388. i „Primanje dara i drugih oblika koristi“ iz člana 380. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Naime, policijski službenik koji je lišen slobode, sumnjiči se da je u prethodnom periodu, odavao službene tajne kriminalim licima sa područja Sarajeva nad kojima se provodila istraga za krivično djelo „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu današnjih aktivnosti, a po Naredbi Općinskog suda u Sarajevu izvršeni su pretresi p.m.v. i stana koji koristi osumnjičeni policijski službenik, nakon čega je isti priveden u službene prostorije Federalne uprave policije radi kriminalističke obrade, te će se u zakonskom roku predati uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE