9.7.2019. – U toku realizacija zajedničke operativne akcije “Balkanski kartel” vezano za KD “Pranje novca”

Dana 9.7.2019. godine policijski službenici Federalne uprave policije su zajedno sa pripadnicima Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine, i nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, započeli koordinirane aktivnostima na realizaciji operativne akcije kodnog naziva „Balkanski kartel“, a vezano za krivično djelo „Pranja novca“ iz člana 209. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Ova operativna akcija ima za cilj otkrivanje i procesuiranje osumnjičenih fizičkih i pravnih lica koje se dovode u vezu sa vršenjem nezakonitih novčanih transakcija i pranjem novca koje je realizirano u više zemalja.

Pored agencija za provedbu zakona iz Bosne i Hercegovine u realizaciji ove operativne akcije učestvuju i agencije za provedbu zakona iz Holandije, Belgije, Španije, Slovenije, te Bosne i Hercegovine.

Istražne aktivnosti koordinira postupajući tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine iz  Den Haaga u saradnji sa predstavnicima EUROJUST-a koji su učestvovali u planiranju o načinu realizacije navedene operacije.

U sklopu današnjih aktivnosti, policijski službenici Federalne uprave policije su postupajući po Naredbama Suda Bosne i Hercegovine, izvršili više pretresa stambenih i poslovnih jedinica na području Kantona Sarajevo, kojom prilikom su pronađeni i oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelom, a koji će se koristiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.

 FEDERALNA UPRAVA POLICIJE