16.7.2019.- U Goraždu održan radni sastanak vezano za problematku ratnih zločina

U Goraždu je 16.7.2019. godine, zamjenik direktora Federalne uprave policije, Ensad Korman održao radni sastanak sa Komesarom Ministartsva unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona, Adilom Laković i glavnim tužiocem Kantonalnog Tužilaštva Bosansko-podrinjskog kantona Mirsadom Bilajac. Između ostalog tema ovog sastanka bile su otvorene istrage u predmetima ratnih zločina, te načini efikasnijeg procesuiranja i dokumentovanja ovih predmeta, te privođenja lica pravdi.

Razgovarano je o otvorenim istragama, odnosno konkretnim predmetima ratnih zločina i aktivnostima koje se trebaju poduzeti u narednom periodu kako bi se ubrzala dinamika rada na istima, obzirom na činjenicu da je veći broj slučajeva do danas nerasvjetljen.

Obzirom da Tužilaštvo Bosne Hercegovine ima isključivu nadležnost kada su u pitanju predmeti ratnih zločina, te da se samo određen broj predmeta spušta na federalni, odnosno kantonalnom nivo, dogovoreno je da će se u narednom periodu inicirati zajednični sastanak sa glavnom tužiteljicom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u cilju jačanja saradnje na svim nivoima i intenziviranju aktivnosti po ovim predmetima.

IMG-46415e183a809abfd2f021def72d1307-V IMG-ebc263c1b8d7312b8115f1a881f20902-V

Pored navedenog, na sastanku je razgovarano o aktuelnim pitanjima u vezi saradnje Federalne uprave policije i  Ministarstva unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona sa Kantonalnim tužilaštvom Bosansko-podrinjskog kantona, a vezano za otvorene istrage kada su u pitanju ostala krivična djela iz nadležnosti Uprave policije.

„Federalna uprava policije je spremna dati sve svoje raspoložive resurse i kapacite u cilju efikasnijeg djelovanja i jačanja međusobne saradnje između ovih institucija jer je to jedini ispravan način u borbi protiv kriminala“ istakao je Korman.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE