25.7.2019. – U operativnoj akcji “Krupa” lišene slobode dvije osobe zbog KD “Iznuda”

Dana 25.7.2019. godine policijski službenici Federalne uprave policije su u suradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova R Hrvatske i nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zapadno-hercegovačkog kantona, poduzeli aktivnosti na realizaciji operativne akcije kodnog naziva „KRUPA“ u cilju dokumentovanja lica koja se dovode u vezu sa krivičnim djelom „Iznuda“ iz člana 295. stav 2. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po Naredbi Općinskog suda u Širokom Brijegu, izvršeni su pretresi stanbenih objekata na dvije lokacija na području općine Čapljina, te su lišene slobode dvije osobe iz Čapljine. Radi se o bivšem policijskom službeniku Specijalne policijske jedinice MUP-a RH, inicijala J.M. (1977. god.) za kojim je na snazi više potjernica i naloga za hapšenje izdatih od strane sigurnosnih organa iz Hrvatske i Njemačke i osobi inicijala J.M. (1968. god.).

Navedene osobe se sumnjiče da su unazad osam dana zahtijevali od osobe iz R Hrvatske novčani iznos od 250.000,00 Eura, a pri tome joj upućivali ozbiljne prijetnje po život i tjelo nje i njenog malodobnog djeteta.

Prilikom lišenja slobode i pretresa navedenih osoba pronađeni su i oduzeti predmeti koji su  korišteni prilikom izvršenja predmetnog krivičnog djela, a koji će biti dokaz u kriivčnom postupku.

Osobe lišene slobode biti će kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predata Kantonalnom tužilaštvu Zapadno-hercegovačkog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Asisitenciju prilikom provođenja ovih aktivnosti pružila je Obavještajno-sigurnosna agencija  Bosne i Hercegovine.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE