3.9.2019. – Lišeno slobode lice iz Bihaća zbog KD „Podstrekavanje na ubistvo“

Policijski službenici Federalne uprave policije su dana 3.9.2019. godine pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, a nakon opsežnih istražnih radnji zadokumentovali lice iz Bihaća inicijala R.D.(1964.) koja se dovode u vezu sa krivičnim djelom „Podstrekavanje na ubistvo“ iz člana 166. stav 1. u vezi sa članom  32. stav 1. i 2. KZ FBiH.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu naredbe Kantonalnog suda Bihać izvršeni su pretresi stambenih objekata i putničkih motornih vozila na dvije lokacije na području Bihaća, koje koristi osumnjični, koji je tokom današnjih aktivnosti lišen slobode.

Lice lišeno slobode se dovodi u vezu sa predmetnim krivičnim djelom na način da je u prethodnom periodu angažaovao određena lica sa područja Hercegovačko-neretvanskog kantona, koja su trebala da za novčani iznos od 100,000.00 eura, izvrše likvidaciju njegovog brata inicijala B.D. i da nanesu teške tjelesne povrede njegovom sinu inicijala N.D. koje će za poslijedicu imati određeni stepen invaliditeta.

Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji su traženi naredbom Suda, a radi se o 10 mobilnih telefonskih aparata sa pripadajućim SIM karticama, računarska oprema, oružje, municja, te drugi predmeti koji su korišteni za pripremanje izvršenja predmetnog krivičnog djela.

Lice lišeno slobode će biti kriminalistički obrađeno u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu u zakonskom roku biti predato Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kantona.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE