17.12.2019.- Lišena slobode tri lica iz Sarajeva zbog KD “Udruživanje radi činjenja krivičnog djela”, a u vezi sa KD “Prevara”

Dana 16.12.2019. godine, policijski službenici Federalne uprave policije su poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, lišili slobode tri lica iz Sarajeva inicijala E.Đ. (1989.), D.M. (1997.) i N.B. (1969.), a koja se sumnjiče za izvršenje krivičnog djela “Udruživanje radi činjenja krivičnog djela” iz člana 340., a u vezi sa krivičnim djelom “Prevara” iz člana 294. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po Naredbama Općinskog suda u Sarajevu, izvršeni su pretresi stambenih objekata na dvije lokacija na području Kantona Sarajevo koje koriste osumnjičeni, kojom prilikom su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji su traženi Naredbom Suda, a koji potiču ili se dovode u vezu sa gore navedenim krivičnim djelima.

Federalna uprava policije je u prethodnom periodu zaprimila više prijava od strane fizičkih lica, protiv ove kriminalne grupe, koja se sumnjiči da je u periodu juni – decembar 2019. godine, neovlašteno doša do podataka sa bankovnih platnih kartica više građana sa područja cijele Bosne i Hercegovine, na način da su uz korištenje više različitih telefonskih brojeva, putem aplikacije Viber upućivali poruke u kojim su prikazivanjem lažnih činjenica oštećena lica obmanuli da su dobitnici nagradnog poklon bona UniCredit banke, Raifaisen banke i Fondy Fondacije, a nakon čega su oštećeni ne sumnjajući da se radi o prijevari dostavljali podatke sa svojih platnih kartica, a nakon čega su, na prijevaran način pribavljene podatke sa platnih kartica, upotrebljavali za online internet klađenje putem, kupovinu mobilnih telefonskih aparata i različite robe putem web stranica, čime su za sebe pibavili znatnu imovinski korist.

Lica lišena slobode su  kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije i biti će u zakonskom roku  predata uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE