26.12.2019. – Podnesen Izvještaj protiv tri lica zbog KD „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ i dr. KD

Policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona u proteklom periodu  poduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti na dokumentovanju lica koje se dovodi u vezu sa krivičnim djelom „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ iz člana 383. stav 3. u vezi sa stavom 1. u vezi sa članom 55. KZ FBiH, te krivično djelo iz člana „Zloupotreba procjene“ iz člana 250. stav 3. a u vezi sa stavom 1. KZ FBiH.

U sklopu navedenih aktivnosti, dana 25.12.2019. godine Federalna uprava policije je nadležnom tužilaštvu podnijela Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv tri lica inicijala N.K. (1955.), A.T. (1968.) i M.M. (1966.) koji se sumnjiče da su iskoristili svoja službena ovlaštenja suprotno odredbama člana 42. i 43. Statuta pravnog lica „NN Company“ d.o.o. Zenica, s namjerom pribavljanja protupravne imovinske koristi pravnom licu „EU Exsplosive“ d.o.o. Zenica, na način da su zaključivali više štetnih ugovora o preuzimanju kompletnog mobilnog postrojenja od pravnog lica „NN Company“, kao i proizvodnog i prodajnog procesa od istog.

Na opisani način je pravno lice „EU Exsplosive“ steklo protupravnu imovinsku korist od cca. 1.500.000,00 KM, a za koji iznos je istovremeno oštećeno pravno lice  „NN Company“. Pored navedenog na gore opisani način je takođe nanesena materijalna šteta pravnom licu „NN Company“ od 10.403.610,25 KM.

Zajednički istražni tim Federalne uprave policije i Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona nastavlja aktivnosti na ovom predmetu.

 FEDERALNA UPRAVA POLICIJE