02.03.2020. – Lišena slobode tri lica zbog KD „Nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“

Dana 01.03.2020. godine policijski službenici Federalne uprave policije su poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog Kantona, lišili slobode tri lica inicijala V.P. (1964.), D.S. (1986.) iz Mostara i Z.K. (1975.) iz Stoca, vezano za krivično djelo „Nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Lice inicijala V.P. se takođe sumnjiči  za krivično djelo “Navođenje na prostituciju” iz člana 210. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Za licem D.S. na snazi je bila centralna potraga raspisana na osnovu Naredbe Općinskog suda u Mostaru zbog kričnog djela “Ugrožavanje sigurnosti” iz člana 183. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Lice je predato na dalju nadležnost sudskoj policiji Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po Naredbi Općinskog suda u Mostaru, izvršeni su pretresi vozila i ugostiteljskog objekta, dok su još uvijek u toku pretresi stambenih objekata koje koriste osumnjičeni na području gradova Mostar i Stolac. Do sada je prilikom pretresa pronađeno i oduzeto cca. 1,5 kg materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu “Amfetamin”, određena količina zeljste materije koja asocira na opojnu drogu „Cannabis Sativa L“, te drugi predmeti traženi Naredbom Suda, a koji potiču ili se dovode u vezu sa gore navedenim krivičnim djelom.

Lica lišena slobode će biti kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predata uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, na dalju Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Značajnu podršku u provođenju ovih aktivnosti pružila je Obavještajno sigurnosna agencija BiH, dok su asistenciju pružali su policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ovih aktivnosti.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE