09.03.2020. – Lišena slobode sudinica Općinskog suda u Zenici zbog KD “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, „Primanje dara i drugih oblika koristi“ i „Povreda zakona od sudije“

Policijski službenici Federalne uprave policije su danas 09.03.2020. godine, poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, lišili slobode sudinicu Općinskog suda u Zenici inicijala M.K. (1964.), koja se sumnjiči za izvršenje krivičnih djela “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja” iz člana 383., „Primanje dara i drugih oblika koristi“ iz člana 380., „Povreda zakona od sudije“ iz člana 357., a sve u vezi sa članovima 54. i 55.  Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Naime, lišena slobode se sumnjiči da je u svojstvu sudije navedenog suda u cilju sticanja protupravne imovinske koristi, posredovala prilikom donošenja oslobađajućih sudskih presuda, za koje usluge je primala novac, darove i druge oblike koristi.

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po Naredbi  Općinskog suda u Zenici, izvršen je pretres službene prostorije koju koristi osumnjičena, kojom prilikom su pronađeni predmeti i dokumentacija koja je tražena naredbom Suda, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku, dok je u toku pretres stambenih prostorija koje koristi ista.

Lice lišeno slobode biti će privedeno i kriminalistički obrađeno u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predato uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

Značajnu podršku prilikom provođenja ovih aktivnosti pružila je Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE