22.03.2020. – Lišen slobode sanitarni inspektor Federalne uprave za inspekcijske poslove zbog KD „Primanje dara i drugih oblika koristi“

Dana 21.03.2020. godine policijski službenici Federalne uprave policije su  poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti na graničnom prijelazu Orašje, lišili slobode sanitarnog inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove, inicijala M.R. (1962.) koje se sumnjiči za krivično djelo „Primanje dara i drugih oblika koristi“ iz člana 380. st. 1. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Lice lišeno slobode se sumnjiči da je u svojstvu sanitarnog inspektora na gore navedenom graničnom prijelazu, dana 17.03.2020. godine, za manju novčanu dobit  propustio da izvrši sanitarnu kontrolu i naloži upravne mjere izolacije dvojici građana koji su se vraćali iz zemlje koja je zahvaćena pandemiom COVID 19, te istima omogućio ulazak u Bosnu I Hercegovinu.

U sklopu navedenih aktivnosti a na osnovu naredbe nadležnog Suda izvršen je pretres službenih prostorija Sanitarne inspekcije koje je koristio osumnjičeni.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE