Prijavljen zbog lihvarstva i pokušaja iznude

30.12.2011.

Službenici Federalne uprave policije podnijeli su Kantonalnom tužilaštvu u Travniku Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Dž.S. iz Sarajeva zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo ”Iznuda” (čl. 295 KZFBiH) u vezi sa krivičnim djelom ”Pokušaj” (čl. 28 KZFBiH) i krivično djelo ”Lihvarstvo” (čl. 298 KZFBiH). Istražitelji Federalne uprave policije utvrdili su da je prijavljeni u više navrata tokom 2011. godine, uz upotrebu ozbiljne prijetnje i sile, pokušao iznuditi novac od oštećenog, te je oštećenog uz upotrebu fizičke sile napao s umišljanjem da mu iznudi novac.

Prijavljeni je, također, od početka 2010. do aprila 2011. godine, iskoristivši teške imovinske prilike oštećenog, po dogovoru mu posudio novac, nakon čega je tražio i primao novac u očitom nesrazmjeru s onim što je prethodno dogovoreno.

Prilikom fizičkog napada, pred svjedocima, prijavljeni je oštećenom dao ultimatum do određenog datuma kada mu mora dati novac koji je tražio, te je zaprijetio da će mu u protivnom pobiti članove porodice. Dan nakon što je istekao postavljeni rok, prijavljeni je došao u porodičnu kuću oštećenog, te nad njegovom suprugom, uz prijetnju vatrenim oružjem, izvršio krivično djelo razbojništva, za što su pripadnici Federalne uprave policije ranije podnijeli izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

 

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE