4 osobe prijavljene zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga

27.01.2012.

Službenici Federalne uprave policije podnijeli su Kantonalnom tužilaštvu u Travniku Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Z.M. iz Travnika, Ž.P. iz Travnika, M.D. iz Novog Travnika i R.L iz Jajca zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo ”Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” (čl.238, st.2 KZFBiH).

Poduzimajući kriminalističko-taktičke mjere i radnje, te radnje dokazivanja, istražitelji Federalne uprave policije utvrdili su da su svi zajedno kao organizirana grupa, zajedničkim, planskim i sporazumnim djelovanjem šili neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet droge heroin, a u cilju sticanja protupravne imovinske koristi na području Srednjobosanskog kantona, ali i Federacije BiH.

Organizator ove grupe je Z.M., koji je heroin radi dalje prodaje kupovao, transportirao i prepakivao, te je obavljao poslove organiziranja stavljanja u promet droge na području FBiH, a posebno u: Travniku, Novom Travniku, Bugojnu, Gornjem Vakufu/Uskoplju, Jajcu, Zenici, Livnu, Vitezu i Prozoru.

Na osnovu poduzetih radnji dokazivanja, utvrđeno je da je Z.M. heroin nabavljao od njemu poznate osobe, koju je pripremao u svom stambenom objektu, te je rasparčavao na ulici kontinuirano većem broju osoba.

Prvoprijavljeni je članovima organizirane grupe prodavao manje količine opojne droge za gotov novac, shodno dnevnim potrebama, dok su članovi grupe ostatak droge koju su dobijali od prvoprijavljenog preprodavali drugim konzumentima, a novac je predavan Z.M.

Članovi ove organizirane grupe usko su surađivali s pripadnicima prethodno prijavljene 9-člane organizirane grupe, te u nedostatku heroina, isti kupovali od organizatore prve grupe.

Prijavljeni su predati u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Travnik na daljnje postupanje.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE