Prijavljen zbog produženog krivičnog djela nedozvoljenog presađivanja dijelova ljudskog tijela

24.05.2012.

Službenici Federalne uprave policije podnijeli su Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv I.L., državljanina Crne Gore, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio produženo krivično djelo ”Nedozvoljeno presađivanje dijelova ljudskog tijela” (čl. 231, st.6 KZFBiH), a u vezi sa članom 55. Krivičnog zakona Federacije BiH.

 

Istražitelji Federalne uprave policije utvrdili su osnov sumnje da je prijavljeni u februaru 2011. godine, po prethodnom dogovoru sa F.R. iz Tuzle i nepoznatim osobama – doktorima i medicinskim osobljem iz Lahorea u Pakistanu, organizovao odlazak F.R. u Lahore u svrhu kupovine bubrega od nepoznatog donora. Prijavljeni je tako, za dogovorenu nagradu, omogućio ovoj osobi iz Tuzle neposredan kontakt s doktorima, pri čemu je kupljen bubreg i presađen u tijelo F.R.

Nadalje, u junu 2011. godine, istu aktivnost je, uz odgovarajuću nagradu, ponovno organizovao za F.O. iz Tuzle.

Prijavljeni je, također, u oktobru 2011. godine, za A.B. iz Živinica organizovao odlazak u Lahore, omogućivši mu kupovinu bubrega i ilegalno presađivanje. Nakon obavljene transplantacije, A.B. je pri povratku iz Pakistana, preminuo u avionu.

Istražitelji su utvrdili da je prijavljeni organizovao putovanja u Pakistan radi presađivanja bubrega, te da su pacijenti u tu svrhu prikupljali oko 120.000 KM ili 60.000 eura koje su predavali prijavljenom pred polazak u Lahore. Također, utvrđeno je da je prijavljeni kupovao avionske karte, osiguravao smještaj, te pacijente predavao nepoznatim licima koja su ih dalje odvodila na lokacije presađivanja, koje u nekim slučajevima nisu odavale utisak legalnih zdravstvenih ustanova, a nakon operacije pacijenti nisu dobijali nikakvu medicinsku pomoć.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE