Formiran Operativni štab akcije ”Srebrenica 2012”

Povodom preduzimanja mjera osiguranja 17. godišnjice genocida u Srebrenici i ukopa identificiranih žrtava genocida 11. jula, direktor Federalne uprave policije donio je Rješenje o zavođenju Operativne akcije ”Srebrenica 2011” i fomiranju Operativnog štaba za preduzimanje mjera osiguranja.
Članovi Operativnog štaba održali su prvu sjednicu na kojoj su planirane aktivnosti u vezi sa koordinacijom kontradiverzione i tehničke zaštite, zabranom prevoza eksplozivnih materija u dane obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, primjenom policijskih ovlaštenja u skladu sa zakonskim propisima, operativnim osiguranjem, realizacijom sanitarno-biohemijske zaštite, uspostavom kontrolnih punktova, pratnjom organizovanog prevoza, uspostavom i funkcionisanjem Operativnog centra štaba, te pravovremenim obavještavanjem i informisanjem građana i medija.

Operativnim štabom, koji broji 20 članova, rukovodi glavni inspektor Ensad Korman, načelnik Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije.

O svim aktivnostima Operativnog štaba akcije ”Srebrenica 2012” i svim aktivnostima policije u Federaciji Bosne i Hercegovini pri osiguranju obilježavanja 17. godišnjice genocida u Srebrenici, javnost će biti redovno informisana.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE