Izvedena akcija „Pišće“, slobode lišena 4 lica

21.05.2013.

Pripadnici Federalne uprave policije i MUP-a Zeničko-dobojskog kantona su danas, 21.05.2013. godine, po naredbi Kantonalnog suda u Zenici, proveli koordiniranu akciju kodnog naziva „Pišće“, s ciljem dokumentiranja krivičnih djela u vezi sa trgovanjem oružjem i drogama.

Akcija „Pišće“ je rezultat je višemjesečne istrage koju vodi Kantonalno tužilaštvo u Zenici, u sklopu koje su izvršene radnje pretresanja na 8 lokacija na području Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona.

Slobode su lišena 4 lica: H.Č. (1983), Dž. B. (1960), H.K. (1966) i M.K. (1990) iz Zenice. Pretresom je kod ovih lica pronađena određena količina naoružanja i municije, određena količina opojne droge ekstazi i kanabis, provalnički alati, te falsifikovane isprave.

Istragom je potvrđen osnov sumnje da su se ova lica već duže vrijeme bavila krivičnim djelima iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, prodajom naoružanja, provalnim krađama i drugim krivičnim djelima. Lica lišena slobode su, u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, zajednički i planski u dužem vremenskom periodu nabavljali opojnu drogu i vršili njenu dalju distribuciju na širem prostoru BiH. Takođe su vršili ilegalnu nabavku i prodaju naoružanja, bez dokaza o porijeklu i odgovarajuće dokumentacije.

Nad licima lišenim slobode se vrši kriminalistička obrada, te će nakon toga, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, biti predata Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona na dalje postupanje zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela iz člana 238. („Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“) i člana 371. („Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“) KZ FBiH.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE