Pet osoba prijavljeno zbog neovlaštenog prometa opojnim drogama

– Međunarodno krijumčarenje narkotika-

Službenici Federalne uprave policije podnijeli su Tužilaštvu Bosne i Hercegovine Izvještaje o počinjenim krivičnim djelima protiv 5 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili: M.N. – krivično djelo ”Neovlašteni promet opojnim drogama” (čl. 195 KZBiH), dok se E.M., A.Č., J.M., E.S. terete da su počinili krivična djela ”Neovlašteni promet opojnim drogama” (čl. 195 KZBiH), a u vezi s krivičnim djelom ”Pomaganje” (čl. 3 KZBiH).

Istražitelji Federalne uprave policije su utvrdili da postoje osnovi sumnje da je M.N. u proteklom periodu od 6 mjeseci do 2 godine neovlašteno vršio međunarodnu prodaju i prenos opojnih droga na relaciji Bosna i Hercegovina – Republika Hrvatska. Radi prodaje je kupio, držao i neovlašteno stavljao u promet opojnu drogu, te neovlašteno nabavio i dao na upotrebu specijalističku opremu i materijal, znajući da će biti upotrijebljeni za proizvodnju opojnih droga.

Također, istražitelji su utvrdili i da su E.M., J.M. i E.S. dana 28.06.2011. godine, po prethodnom dogovoru izvršili kupovinu opojne droge heroin od A.Č. koji je ovaj narkotik kupio i transportirao iz Republike Srbije u Sarajevo. Nakon kupoprodaje, prijavljene osobe su policijski službenici Federalne uprave policije lišili slobode, te uz sudsku naredbu izvršili pretrese stambenih objekata i automobila u njihovom vlasništvu, pri čemu je pronađena i oduzeta veća količina opojne droge heroin i cannabis, te određena količina naoružanja i municije.