Realizovana operativna akcija “Majevica”

Policijski službenici Federalne uprave policije su dana 08.10.2016. godine nakon višemjesečne istrage, a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i podršku Specijalne policijske jedinice FUP-a, realizovali operativnu akciju „Majevica“ na području Tuzlanskog kantona.

U sklopu navedena akcije, a po naredbi Općinskog suda u Tuzli, izvršeni su pretresi na osam lokacije na području navedenog kantona, te su lišena slobode četiri lica iz Tuzle incijala S.K. (1965. god.), E.K. (1972. god.), S.S. (1976. god.)  i H.Ć. (1971.god.)

Lica su lišena slobode radi činjenja krivičnog djela „Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“ iz člana 371. stav 2. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, na način da su duži vremenski period neovlašteno nabavljali, držali i skrivali veću količinu vatrenog oružja, municije i eksploziva koju su potom stavljali u promet prodajom trećim NN osobama sa područja Federacije Bosne i Hercegovine.

U pretresima je pronađena i oduzeta veća količina vatrenog oružja i eksploziva (puško-mitraljez, jedan kg. eksploziva hekler, ručni bacač, više komada automatskih puški, pištolja i bombi, veća količina municije i okvirova za automatsko oružje), te više mobilnih telefonskih aparata i SIM kartica koji su korišteni za izvršenje predmetnog krivičnog djela, kao i drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa istim.

 

2

34

5111279

Nakon izvršenih pretresa, lica lišena slobode su kriminalistički obrađena, te u zakonskom roku uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE