25.03.2017.- Realizovana operativna akcija “Barista” – pronađeno cca. 30 kg opojne droge

Policijski službenici Federalne uprave policije su nakon višemjesečne istrage koja je provođena na širem području Federacije Bosne i Hercegovine pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, dana 24.03.2017. godine u večernjim satima poduzimali aktivnosti na realizaciji operativne akcije „Barista“ na području Kantona Sarajevo, a vezano za krivično djelo „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. KZ F BiH. Značajnu podršku u ovoj istrazi je pružala Obavještajno sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine.

Vezano za navedene aktivnosti, postupajući po Naredbi nadležnog suda izvršen je pretres na dvije lokacije kojom prilikom je pronađeno cca. 30 kg. opojne droge, što u poslijednje vrijeme predstavlja jednu od najvećih zaplijena u Bosni i Hercegovini.

Nad licima lišenim slobode se vrši kriminalistčka obrada u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će isti danas 25.03.2017. godine biti uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati na dalje postupanje Kantonalnom Tužilaštvu Kantona Sarajevo.