27.04.2017. – Realizovana operativna akcija “Briješće”, lišeno slobode četiri lica zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga

Policijski službenici Federalne uprave policije su nakon višemjesečne istrage, dana 26.04.2016. godine, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, realizovali operativnu akciju „Briješće“ na području ovog kantona. Podršku u ovoj istrazi je pružala Obavještajno sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedene akcije, a po naredbama Općinskog suda u Sarajevu, izvršeni su pretresi na tri lokacija na području općine Novi Grad Sarajevo, te su lišena slobode četiri lica iz Sarajeva incijala A.O. (1985.), E.K. (1994.), A.T. (1995.) i N.V. (1982.).

Lica lišena slobode se dovode u vezu sa krivičnim djelom „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. KZ F BiH, na način da su u periodu od decembra 2016. godine do aprila 2017. godine intezivno vršili nabavku, te stavljanje u promet opojne droge na području Kantona Sarajevo i šire.

Prilikom pretresa pronađena je i oduzeta određena količina NN materije koja svojim izgledom asociraju na opojnu drogu „Cannabis Sativa L“, cca. 110 tableta koje asociraju na opojnu drogu „Exstazi“, manju količinu materije koja asocira na opojnu drogu „Anfetamin“, vage i pribor za pakovanje opojne droge, mobilni telefonski aparati, SIM kartice, te drugi predmeti koji se dovode u vezu sa navedenim krivičnim djelom, odnosno koji su korišteni prilikom izvršenja navadenih krivičnih djela.

Nakon izvršenih pretresa, lica su lišena slobode i privedena u službene prostorije Federalne uprave policije radi kriminalističke obrade, nakon čega je jedno lice po usmenom nalogu postupajućeg tužitelja, pušteno na slobodu, dok su tri lica uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.